Les borses europees han sortit aquest divendres de la letargia dels últims temps en forma de fortes caigudes a primera hora (-1%) que s'han anat moderant al llarg de la sessió. En el cas de l'IBEX (-0,58%, 11.246 punts), les retallades han estat provocades per la pressió de tres valors que ho han fet especialment malament.
- 11.382,60
- -1,85%
Es tracta d'Acciona Energía, Acciona i Sacyr. Acciona Energía va publicar ahir a la nit l'Informe de Tendències de Negoci del primer trimestre i va rebaixar l'objectiu d'EBITDA per al 2024. Ha cedit un 5,29% i, òbviament, el que ha anunciat ha impactat en la seva matriu, Acciona, que s'ha deixat un 7,13%.
En el cas de Sacyr, ha tancat una ampliació accelerada de 66,67 milions d'accions (9,6% del capital) a 3,33 euros per acció (descompte del 8,7% sobre el tancament d?ahir). Això l'ha fet perdre un 6,58%.
A més d'aquestes tres companyies, avui és notícia ACS, ja que CriteriaCaixa ha anunciat que ha aconseguit el 9,4% de la companyia dirigida per Florentino Pérez. ACS ha estat, juntament amb Rovi i Acerinox, el millor valor de l'IBEX.
TRANQUIL·LITAT SETMANAL
L'evolució de l'IBEX 35 en aquestes darreres quatre sessions és un exemple del que ha estat la setmana, en general, a totes les borses. El selectiu espanyol va pujar dilluns un lleu 0,10%, i va caure dimarts, dimecres i dijous molt lleugerament: un -0,04%; un -0,05% i un -0,16%, respectivament. Això reflecteix la dinàmica en la renda variable dels darrers temps: consolidació i tranquil·litat. Ningú mou fitxa fins que arribin les reunions dels bancs centrals a l'arrencada del juny. I, encara aleshores, caldrà veure si les borses reaccionaran.
I és que, ni tan sols les tensions geopolítiques mouen els índexs. La setmana acaba amb les maniobres de la Xina a Taiwan, una realitat preocupant encara que anticipada per alguns, que ja avisaven que això passaria si el partit DPP, considerat pel gegant asiàtic com a separatista, seguia al poder.
Això no està movent els mercats, com diem, i tampoc ho han fet els bons resultats del gegant tecnològic Nvidia, que es van publicar dimecres a la nit i que van impulsar la companyia. Tot i això, no van animar unes places europees, que van acabar ahir el dia molt planes, mentre que Wall Street va finalitzar amb una recollida de beneficis que va ser de l'1,5% al Dow.
Avui l'agenda té referències diferents, encara que no són determinants. El Japó ha publicat el seu IPC del mes d'abril. La inflació subjacent -que exclou els aliments frescos i l'energia- es va moderar al 2,2% des del 2,6% al març, en línia amb les expectatives. La inflació general es va desaccelerar al 2,5%, baixant des del 2,7% registrat al març.
El Regne Unit ha anunciat les vendes al detall d'abril i Alemanya ha comunicat després el PIB del primer trimestre. Als EUA, la confiança de la Universitat de Michigan ha caigut al maig enmig de les preocupacions per la inflació. A més, a nivell polític, cal destacar que avui comença la reunió del G7. El govern espanyol ha estat convidat per primera vegada a participar en aquesta trobada que se celebra a Stresa (Itàlia) i que durarà tot el cap de setmana.
De tornada als bancs centrals esmentats més amunt, us recordem que la reunió del Banc Central Europeu (BCE) tindrà lloc el 6 de juny i que el mercat espera que anunciï una baixada de tipus de 25 punts bàsics. El 12 de juny, la Reserva Federal (Fed) anunciarà les conclusions de la seva trobada, en què no s'esperen canvis, i el 20 de juny arribarà el torn del Banc d'Anglaterra (molts analistes han endarrerit la seva previsió de retallada de tipus a l'agost després que la inflació britànica, publicada aquesta setmana, es moderés menys del previst).
Pel que fa a la setmana que ve, és possible també que sigui de transició, com ha passat amb aquesta. Per començar, dilluns, 27 de maig, tanca Wall Street pel festiu del 'Memorial Day'. Això sí, a Espanya aquell dia es coneixeran els comptes de Solaria, un valor molt seguit, i més després de la volatilitat que està mostrant a la borsa als últims temps de la mà d'una sèrie de canvis de recomanació d'analistes.
ULL AL SUPORT DELS 11.200
El primer nivell de suport de l'IBEX és als 11.200 punts, preus que ha temptejat aquest matí per després recuperar-los. "Si perd aquest nivell, és probable que puguem veure un atac al nivell dels 10.800 punts", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
"L'IBEX està provant aquest suport (11.200), però manté un aspecte tècnic boníssim", afegeix Nuez.
"Podria caure fins als 11.000 punts sense modificar-ne l'aspecte tècnic i el nivell clau per sota, els 10.800, continua sent encara molt lluny (un 4% per sota dels actuals)".
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0849 dòlars (+0,30%). El petroli cotitza amb pujades del 0,7%, amb el Brent als 81,81 dòlars i el WTI, als 77,41 dòlars.
L'or està molt pla (+0,09%, 2.339 dòlars) i la plata avança un 0,65% (30,65 dòlars).
El bitcoin cotitza als 68.191 dòlars i l'ethereum, als 3.720 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys cau al 4,467.