L'IBEX 35 s'ha decantat finalment pel vermell i ha acabat la sessió de dilluns caient un 0,43%, fins als 8.065 punts. Els índexs europeus estaran pendents de la publicació d'importants dades macro al llarg de les properes jornades. Dimecres es coneixerà l'IPC dels Estats Units, a més de Alemanya i Espanya. Divendres es publicarà el PIB de la Xina. A més, aquesta setmana comença la temporada de resultats als EUA, amb els comptes de JP Morgan i Morgan Stanley dijous i els de Citi, BlackRock i Bank of New York Mellon divendres.
- 11.899,30
- 0,86%
Dins de l'IBEX els valors que més han pujat són Iberdrola (2,4%), Solaria (1,63%) i Telefónica (1,42%). Precisament, Mirabaud ha publicat un informe en què explica la seva preferència pel sector energètic en l'actual context d'inflació i desacceleració econòmica. Per contra, IAG (-5,73%), Ferrovial (-3,15%) i Sacyr (-3,1%) han estat els valors més baixistes del selectiu.
Cal recordar les dades d'ocupació que es van publicar divendres als Estats Units. L'economia nord-americana va afegir 372.000 nous llocs de treball no agrícoles al juny, més que els 268.000 previstos pels analistes. La taxa d'atur es va mantenir al 3,6%, el nivell més alt en cinc dècades. A més, els ingressos mitjans no van augmentar gaire, només un 5,1% interanual.
"En conseqüència, les xifres sòlides d'ocupació van dissipar una part dels temors de recessió i el limitat augment dels salaris va contenir els temors d'inflació", indica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.
"Però, és clar, el sentiment dels inversors podria canviar ràpidament. La dada d'inflació d'aquest dimecres, en particular, comporta el risc d'acabar amb l'alegria posterior a les dades de l'ocupació", afegeix Ozkardeskaya.
S'espera que les dades d'inflació dels EUA mostrin un nou avenç fins al 8,8% al juny, enfront del 8,6% del mes anterior. "Si aquest és el cas, o si veiem una xifra més gran, els 'falcons' de la Fed tornaran a sortir a la caça. Potser vegem una nova pujada dels rendiments als EUA, i això podria obligar els inversors a tornar una part dels guanys de la setmana passada”, assenyala l'expert de Swissquote Bank.
D'altra banda, al Japó el ien s'està debilitant, ja que la coalició governant hi va ampliar la majoria a les eleccions de la Cambra Alta del cap de setmana. El govern actual és partidari d'una relaxació fiscal més gran. El Nikkei ha pujat avui més d'un 1%. Mentrestant, les borses xineses han caigut amb força (Hong Kong, Xangai) després de conèixer-se que la Xina ha imposat multes als pesos pesants Tencent i Alibaba.
PENDENTS DE TWITTER
A l'àmbit empresarial, el protagonista de la jornada serà Twitter després que, divendres a la nit, Elon Musk comuniqués la seva intenció de rescindir el contracte de compra de la xarxa social en considerar que aquesta està "en incompliment substancial de múltiples disposicions" de l'acord que van signar les dues parts al mes d'abril passat. Twitter ha anunciat que iniciarà accions legals per fer complir Musk l'acord de compra.
Es tracta de la crònica del fracàs anunciat d'una OPA que el mercat mai no es va creure del tot. Musk i Twitter van acordar una penalització de 1.000 milions de dòlars a pagar per qualsevol part que es retirés de l'acord. La companyia cau un 5% a Wall Street.
TALL TOTAL
El subministrament de gas de Rússia a Alemanya s'interromprà des de dilluns durant deu dies per treballs de manteniment de les instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 del mar Bàltic, la connexió més important per als fluxos de gas natural cap a Alemanya. Tot i això, es tem que aquesta suspensió vagi més enllà i no es reprengui el flux com a represàlia de Rússia a les sancions per la guerra a Ucraïna.
El ministre francès d'Economia, Bruno Le Maire, ha dit que Europa s'ha de preparar per al tall total dels subministraments de gas rus en resposta a les sancions imposades al Kremlin i al suport a Ucraïna. França ha de ser "molt curosa" en el consum energètic, acumular reserves de gas, reduir la burocràcia que frena el desenvolupament de les energies renovables i accelerar el programa de construcció de nous reactors nuclears, ha assenyalat. El país també ha de fer plans per reduir l'ús denergia empresa per empresa, i per regió.
ALTRES MERCATS
L'euro continua enfonsant-se i es canvia a 1,0105 dòlars (-0,77%). El petroli cau un 2%. El Brent se situa als 105,32 dòlars i el West Texas, als 102,51 dòlars.
L'or cedeix moderadament (1.735 dòlars), igual que la plata (19,20 dòlars).
El bitcoin perd un 1,4% (20.528 dòlars), semblant al que fa l'ethereum (1.146 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,052%.