ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 1 de septiembre de 2023 en madrid espana
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han cedit posicions aquest dilluns (IBEX: -0,71%, 9.482; DAX: -1,10%; CAC: -1,49%...). Les borses afronten una setmana que estarà marcada, sens dubte, per la reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units. En aquest cas, per a la reunió dels dies 19 i 20 de setembre, el consens espera que els tipus es tornin a mantenir sense canvis, com a la darrera trobada. Això sí, també s'esperava una pausa per part del Banc Central Europeu (BCE) la setmana passada i, al final, a última hora, es van canviar les previsions i es va acabar confirmant una alça de 25 punts bàsics.

  • 11.023,50
  • -0,39%

"L'atenció seguirà centrada en els bancs centrals, i el FOMC de dimecres n'és el primer de la fila. Tot i la sorpresa a l'alça de la setmana passada a la inflació subjacent, creiem que la Fed ja no pujarà més els tipus i que preferirà centrar-se 'més a l'alça durant més temps'", escriuen els experts de Danske Bank al seu informe diari de mercats.

Al costat de la reunió de la Reserva Federal, aquesta setmana hi haurà reunions de tipus del Banc d'Anglaterra (dijous) i del Banc del Japó (divendres). Dijous també anunciaran les decisions sobre política monetària els bancs centrals de Suïssa, Suècia i Noruega. Hi haurà també a la setmana decisions de tipus dels bancs de Hong Kong, Turquia, Sud-àfrica, Egipte i Taiwan.

"Dijous estarà ple de reunions de bancs centrals. S'espera que el Riksbank i el Norges Bank duguin a terme les seves últimes pujades, encara que el Riksbank podria deixar la porta oberta a una pujada el novembre. S'espera que el Banc Nacional de Suïssa pugi 25 punts bàsics, marcant també el final del seu cicle d'alces, i esperem que el Banc d'Anglaterra pugi 25 punts bàsics, fins al 5,5%, però per a ells, la publicació de l'IPC d'agost abans de la decisió sobre els tipus podria ser crucial. El Banc Central de Turquia també es reunirà dijous, i el consens espera una pujada de 500 punts bàsics, fins al 30%”, explica Danske.

Pel que fa a l'agenda concreta d'aquest dilluns, és molt buida de referències. Cal destacar que Société Générale és el gran protagonista empresarial en un dia en què està presentant el seu Pla Estratègic, que sembla que no convenç, cosa que el porta a desplomar-se a la borsa.

Cal assenyalar, finalment, que els índexs nord-americans pugen amb timidesa. A Àsia han dominat les caigudes moderades, mentre que el Japó ha estat tancat pel festiu del Dia del Respecte a la gent gran.

NOU CAPÍTOL A LA CRISI D'EVERGRANDE

La crisi de l'endeutada immobiliària xinesa Evergrande viu un capítol nou i sorprenent després que un nombre indeterminat de treballadors de la seva filial financera hagin estat arrestats, segons ha informat la policia de la ciutat de Shenzhen.

En un comunicat, la policia va comunicar la detenció d'un home de cognom Du i d'altres presumptes delinqüents de l'empresa Evergrande Financial Wealth Management. No s'ha precisat la naturalesa dels crims dels detinguts.

RAY DALIO AVISA DE "GRANS PERTURBACIONS"

El multimilionari nord-americà Ray Dalio afirma que els nous inversors haurien de tenir una cartera diversificada davant de la persistència dels vents en contra econòmics i geopolítics.

"M'agradaria tenir diversificació, perquè el que no sé serà molt més gran que el que sí que sé", va dir Dalio, fundador d'un dels hedge funds més grans del món, Bridgewater Associates.

"La diversificació pot reduir els vostres riscos si sabeu fer-ho bé", va afirmar a la Cimera Asiàtica del Milken Institute, celebrada a Singapur la setmana passada.

"Feu atenció a les implicacions de les grans disrupcions que es produiran, perquè el món serà radicalment diferent d'aquí a cinc anys. I serà radicalment diferent any rere any", va explicar.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0692 dòlars (+0,35%). El petroli continua imparable. El Brent puja un 0,67%, fins als 94,56 dòlars, i el WTI avança un 1,26%, fins als 91,91 dòlars.

L'or avança un lleu 0,14% (1.949 dòlars) i la plata baixa un 0,13% (23,35 dòlars).

El bitcoin supera els 27.300 i l'ethereum se situa als 1.660 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,331%.

Noticias relacionadas

contador