L'IBEX 35 ha anul·lat el rebot del començament de sessió i ha tornat a tancar en negatiu (-0,84%; 7.445 punts), llastat per bancs i elèctriques. Així, ha enllaçat en vermell sis jornades consecutives. Des del dia 20 passat, el selectiu s'ha desplomat un 7%, mentre segueix avançant cap als mínims anuals intradia del 7 de març passat, que té als 7.287 punts. Encara que els experts de Bolsamanía creuen que l'índex anirà frenant les caigudes pels preus actuals, a curt termini continua clarament tocat i ha marcat un nou mínim anual en preus de tancament.
- 11.839,00
- -0,22%
"Si rebota abans de tocar els mínims, seria un senyal de fortalesa. Si bé, no veurem una mostra clara de millora mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 7.800 punts, encara que el nivell clau és als 8.235 punts", indiquen els analistes de Bolsamanía.
Dins del selectiu han destacat les pujades en Acerinox, Solaria i Repsol, mentre que els bancs (Sabadell, Bankinter, CaixaBank, BBVA...) han pressionat a la baixa, després que el president de BBVA, Carlos Torres, hagi anticipat una "recessió lleu a Espanya, el primer trimestre de 2023. A més, Torres ha refredat la possibilitat de realitzar una compra al mercat espanyol.
També han cedit posicions les elèctriques (Endesa i Iberdrola) les immobiliàries (Colonial i Merlin Properties) i Grifols, que segueix desplomant i marcant mínims de 10 anys pels dubtes sobre el seu elevat deute.
La resta de borses europees també han anul·lat el seu rebot, malgrat que Wall Street sí que registra compres aquest dimarts. Els mercats europeus s'han vist afectats per les explosions que ha registrat el gasoducte Nord Stream 1 i que a la pràctica suposen el tancament definitiu del gas rus cap a Europa.
DIVISES I BANCS CENTRALS
Mentrestant, el mercat de divises segueix al focus, amb la debilitat de l'euro (+0,21%, 0,9626 dòlars) i de la lliura 'en boca de tots'. El Banc d'Anglaterra va emetre ahir un comunicat assenyalant que el comitè de política monetària farà una avaluació completa de la situació a la propera reunió del novembre i "actuaria en conseqüència".
Això, després que la divisa s'enfonsés un 5% i marqués mínims històrics respecte al dòlar. La lliura es canvia a aquesta hora a 1,077 dòlars (+0.80%). Per part seva, Lagarde es va referir ahir igualment a l'euro, i va reconèxer que la depreciació de la divisa única "també s'ha sumat a l'acumulació de pressions inflacionàries".
Els bancs centrals i les possibles actuacions per intentar arreglar la situació que s'està vivint sens dubte centren l'atenció dels inversors. Cal assenyalar que el Banc del Japó va comprar una quantitat de bons més gran de la prevista en les operacions regulars d'aquest dilluns (550.000 milions de iens en bons de cinc a deu anys). Aquesta ha estat la tercera vegada que les seves compres superen el pla original de 500.000 milions de iens, i segueix la compra no programada de 150.000 milions dels mateixos terminis dimecres passat.
Parlant de bancs centrals, el president de la Fed de Chicago, Charles Evans, ha admès que està nerviós davant de la possibilitat d'anar massa ràpid amb les pujades de tipus.
GOLDMAN, MORGAN I BLACKROCK DIUEN 'NO' A LES BORSES
Morgan Stanley ha revisat les seves estimacions -ara fixa un objectiu per al desembre de 0,93 per a l'euro/dòlar i de l'1,02 per a la lliura/dòlar-, fet que implica que ha reafirmat la seva visió negativa sobre la renda variable. "Aquesta combinació reforça la nostra actual opinió prudent sobre la renda variable", indica. Segons explica, aquestes noves previsions macro probablement exerciran una major pressió a la baixa a curt termini als mercats de renda variable europeus i mundials, que han estat especialment (inversament) correlacionats amb el dòlar aquest any.
Per la seva banda, Goldman Sachs ha rebaixat la renda variable fins a infraponderar en l'assignació global per als tres mesos vinents al·legant que l'augment dels rendiments dels bons i la perspectiva d'una recessió suggereixen que la caiguda de les borses té recorregut.
Finalment, BlackRock ha reafirmat aquest dimarts la seva visió negativa de les borses i ha insistit que prefereix renda fixa. A parer seu, l'actuació dels bancs centrals provocarà un patiment econòmic a tot el món que els índexs encara no recullen.
ALTRES MERCATS
El petroli puja a prop de 3%. El Brent se situa als 86,63 dòlars i el WTI als 78,98 dòlars.
L'or avança un 0,6% (1.643 dòlars) i la plata, un 1% (18,67 dòlars).
El bitcoin puja un 6,35% (20.193 dòlars) i l'ethereum, un 6,1% (1.383 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,95% i la del bo espanyol al 3,43%.