ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 renova màxims anuals després de pujar un 0,33% i tancar dimarts als 11.837 punts. El selectiu espanyol ha registrat un màxim intradia als 11.866,5 punts. La resta de grans places europees també han pujat gràcies a l'impuls que estan provocant en una sèrie de sectors les mesures d'estímul anunciades pel Banc Popular de la Xina aquesta matinada. Les borses del gegant asiàtic s'han disparat (+4% Hang Seng i Shanghai, amb les mepreses de cotxes al capdavant) després que el Banc Popular de la Xina hagi anunciat aquests estímuls.

  • 11.953,20
  • 1,36%

El governador de l'organisme monetari, Pan Gongsheng, ha comunicat una sèrie de mesures d'estímul destinades a millorar la confiança en la macroeconomia, el mercat immobiliari i el mercat de capitals. "La mesura és audaç en termes històrics i es va produir abans del que s'esperava. Avaluarem l'impacte de la política i revisarem les nostres previsions per a la Xina en el futur proper", expliquen des d'Oxford Economics.

Les mesures de política monetària inclouen retallades de la taxa d'interès i del coeficient de reserves obligatòries (RRR), ajustaments als préstecs hipotecaris i suport a la borsa. "La debilitat contínua de l'economia nacional i la retallada descomunal dels tipus per part de la Reserva Federal (Fed) van ser els catalitzadors probables darrere de l'última mesura del Banc Popular de la Xina", afegeixen aquests experts.

La compareixença del governador ha estat avançada aquest dilluns, després que el Banc Popular de la Xina injectés 234.600 milions de iuans (33.290 milions de dòlars) al sistema bancari a través d'operacions de mercat obert. També va reduir la taxa de recompra inversa a 14 dies de l'1,95% a l'1,85%.

Les acereries han pujat amb força (ArcelorMittal i Acerinox) i han liderat l'IBEX per l'impacte favorable que aquestes mesures tindrien en la demanda d'acer. Igualment, estan pujant les mineres. També avancen amb ganes les empreses de luxe per una fortalesa més gran de la Xina, un dels seus mercats més rellevants. El CAC ha estat el millor d'Europa per aquest motiu.

El petroli se suma a la festa per les novetats des del gegant asiàtic. Les mesures anunciades per la Xina podrien donar suport al creixement i la demanda d'energia a l'importador de petroli més gran del món. Recordem que avui l'OPEP publica el seu informe anual de perspectives.

DECISIÓ DE TIPUS DE L'RBA, IFO ALEMANY...

També a Àsia, és notícia aquest dimarts que el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) ha decidit deixar els tipus sense canvis al 4,35%.

"La inflació ha caigut substancialment des del punt màxim el 2022, ja que les taxes d'interès més altes han estat ajudant a apropar la demanda i l'oferta agregades cap a un equilibri més gran. Però la inflació encara es troba una mica per sobre del punt mitjà del rang objectiu de 2-3 per cent", ha dit al comunicat.

Demà hi ha decisió de tipus de Suècia i dijous, de Suïssa.

L'agenda de la jornada ha inclòs també com a referències rellevants l'IFO alemany (cau més del que es preveia) del mes de setembre i la confiança del consumidor del setembre als Estats Units.

A Espanya, el Ministeri d'Economia porta al Consell de Ministres l'actualització del quadre macroeconòmic a mitjà termini que inclou una revisió de tres dècimes a l'alça del creixement previst per al 2024, que passa del 2,4% al 2,7%. A més, José Luis Escrivá ha près possessió aquest dimarts del càrrec de governador del Banc d'Espanya.

Cal destacar així mateix que comença l'Assemblea General de les Nacions Unides.

SENSE SENYAL DE DEBILITAT EN L'IBEX

L'IBEX segueix avançant després de revaloritzar-se en la jornada passada un 0,38%.

"Mentre que no apareguin les vendes seguirem pensant en una extensió de les pujades fins al nivell dels 12.000 punts, important nivell de resistència", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"Segons s'acosti a aquests preus, augmentaran les possibilitats de l'aparició d'una parada al camí".

El primer nivell de suport del selectiu el podríem situar als 11.510 punts, mínims del buit alcista sense cobrir que va deixar dimarts passat. "Una correcció fins a aquests preus no faria malbé el seu impecable aspecte tècnic principal", conclou l'analista.

Amb ArcelorMittal (+4,7%) i Acerinox (+3,6%), han liderat les alces del selectiu Puig i Inditex. Al costat dels descensos, Solaria, Acciona i Logista n'han estat els pitjors. JP Morgan ha retallat la valoració de Repsol, que, malgrat això, s'ha revaloritzat un 0,13%.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,14 dòlars (+0,3%). El petroli suma més d'un 1,2%, amb el Brent als 74,8 dòlars i el WTI, als 71,27 dòlars.

L'or repunta amb contenció (+0,6%, 2.668 dòlars) i la plata avança un 2,72% (31,93 dòlars).

El bitcoin cotitza als 63.100 dòlars i l'ethereum, als 2.610 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,753%.

Noticias relacionadas

contador