L'IBEX 35 continua absolutament imparable. El selectiu espanyol, a màxims de maig del 2018, ha conquerit els 10.100 punts i ha pujat juntament amb la resta de borses europees a l'estrena de desembre (IBEX: +0,82%, 10.140 punts), continuant amb l'evolució estel·lar del novembre, mes durant el qual l'índex s'ha revalorat un 11,5%, acumulant ja durant l'any pujades del 22%. Durant la setmana, el selectiu espanyol ha avançat un 2%.
- 11.467,30
- 0,24%
Dins de l'IBEX, han destacat les alces en Amadeus, Melià, IAG, Inditex i Telefónica, mentre que els que pitjor ho han fet han estat CaixaBank i Redeia, en una sessió durant la qual només sis títols han tancat en vermell.
A l'altra banda de l'Atlàntic, el mes que acabem de finalitzar també ha estat clarament positiu, amb alces al Dow Jones del 8,8%, del 8,9% a l'S&P i del 10,7% al Nasdaq.
El nou mes arrenca sense aspecte de correcció, malgrat que els índexs estan molt sobrecomprats després de setmanes d'ascensos consecutius. En el cas de l'IBEX, avui està atacant la resistència dels 10.100 punts, màxims del 2020, nivells en què es podria prendre un merescut descans. El primer nivell de suport del selectiu és als 9.900 punts.
"De moment, no hi veiem ni la més mínima confirmació de l'inici de la correcció. Tot i això, cada dia que passa augmenten les possibilitats perquè assistim a una parada al camí", afirmen els experts de Bolsamanía.
Amb tot, els índexs estrenen un mes estacionalment alcista per a la renda variable, amb el dubte de si el ral·li de Nadal ja s'ha vist amb el que s'ha viscut el novembre o si continuarà fins al comiat definitiu d'aquest any 2023.
PMI, LAGARDE I POWELL
La primera sessió del mes de desembre i l'última sessió setmanal a les borses estarà marcada per la publicació dels PMI manufactures del novembre a Àsia, Europa (el d'Espanya segueix en territori de contracció) i els EUA.
Al Japó, el PMI manufacturer del novembre ha caigut fins a 48,3 des de 48,7, tot i que ha sortit millor del previst (48,1). A la Xina, el PMI manufacturer de Caixin del novembre ha pujat fins a 50,7 des de 49,5, i ha estat millor del que s'esperava (49,3). L'activitat de la indústria manufacturera xinesa torna al camí del creixement després de situar-se per sobre de 50, nivell que marca el límit entre contracció i expansió. Aquesta dada contrasta amb els PMI oficials de la Xina que es van conèixer ahir, i que es van empitjorar i van sortir pitjor del que s'esperava, tant el manufacturer com el serveis.
A més dels PMI, avui els inversors han estat pendents de les compareixences de Christine Lagarde, que ha parlat en un esdeveniment de supervisió bancària a Frankfurt, i Jerome Powell, que participa en una trobada universitària on ha indicat que és "prematur" parlar de retallades dels tipus dinterès. A la tarda, després del tancament, l'agència DBRS es pronunciarà sobre els rating d'Espanya i Alemanya.
OPEP+, REPSOL, FERROVIAL...
En un altre ordre de coses, l'OPEP+ no va comunicar finalment aquest dijous noves retallades de producció. Diferents països, però, sí que van emetre les seves decisions d'estendre les limitacions a nivell individual per un total conjunt de 2,2 milions de barrils per dia.
A més, Ferrovial ha anunciat aquest dijous a la tarda el llançament d'un programa de recompra d'accions, que comença divendres, per un import màxim de 500 milions d'euros.
Pel que fa a altres novetats a l'àmbit empresarial, avui se segueix parlant de les paraules d'ahir del president de Repsol, Antonio Brufau, que va avisar que s'endurà inversions a França i Portugal davant la inseguretat jurídica a Espanya derivada de la possibilitat que es mantingui el gravamen a les companyies energètiques.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,088 dòlars (-0,05%). El petroli puja després de les retallades d'ahir per la decisió de l'OPEP+. El Brent cotitza als 81,1 dòlars i el WTI, als 76,28 dòlars.
L'or puja un 0,98% (2.058 dòlars) i la plata remunta lleugerament (25,32 dòlars).
El bitcoin torna per sobre dels 38.000 dòlars (38.785) i l'ethereum ronda els 2.100 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,34%.