La volatilitat domina les borses durant els darrers temps. Els mercats estan trencats, controlats per la por, la incertesa... i l'especulació. Fins que no es tranquil·litzin les coses, és molt difícil predir o intentar entendre alguna cosa. Amb tot això, l'IBEX 35 ha tancat la sessió d'aquest dijous caient un 1,15%, tot i que ha aconseguit salvar els 8.000 punts en acabar als 8.069,3 punts.
- 11.656,60
- 0,39%
De moment, aquest dijous han tornat les fortes caigudes després d'arrencar la sessió amb una mica més de calma. Als mercats europeus, el CAC perd un 2,02% i el DAX, un 2,00%. Uns descensos que es van registrar des de l'obertura del mercat i que s'han mantingut després que el BCE hagi anunciat que accelerarà el ritme de reducció d'estímuls i s'acabaran les compres d'actius al tercer trimestre.
Sobre la guerra, alguns informes d'analistes parlaven a primera hora d'"optimisme al mercat" davant d'una possible solució diplomàtica al conflicte. És el cas de Danske Bank, que subratlla que, al seu escenari principal, no espera que el conflicte s'estengui a altres països i veu que els preus de les matèries primeres es moderaran en general durant els propers sis mesos”.
Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, considera, però, que pensar que la situació conclourà aviat "sembla un enorme acte de fe per part dels mercats, sobretot pel que fa a Rússia, ja que hi ha escasses proves que s'hi pugui confiar en alguna cosa, especialment després de l'horrible bombardeig d'ahir a un hospital a Mariupol". L'última hora reafirma aquesta visió, ja que la reunió de Rússia i Ucraïna ha acabat aquest dijous sense avenços.
També cal destacar la reunió dels líders europeus a Versalles, que s'estendran entre avui i demà, per debatre sobre la situació geopolítica i analitzar també el seu impacte econòmic.
EL QUE ARRIBA DELS EUA
La publicació de l'IPC del febrer als Estats Units, després dels darrers rècords, marca l'agenda. La inflació dels EUA continua pujant i va escalar fins al 7,9% al febrer, màxims dels darrers 40 anys.
També des dels EUA, avui és protagonista Amazon, que es dispara després d'anunciar un split (desdoblament d'accions) de 20x1 i una recompra de títols per fins als 10.000 milions de dòlars. Amazon és la darrera empresa entre les grans tecnològiques que pren aquesta decisió. Cal recordar que Alphabet, matriu de Google, va anunciar un split 20 per 1 al febrer. Per la seva banda, a mitjans del 2020, Apple va revelar que planejava una divisió de 4 per 1 i Tesla va dir que portaria a terme un split 5 per 1.
VA FULMINAR RESISTÈNCIES
L'IBEX va fulminar la resistència dels 8.048 punts aquest dimecres, i va reafirmar el rebot després de les caigudes de les últimes setmanes. Tot i això, els analistes tècnics de Bolsamanía segueixen recomanant prudència.
"Cal ser molt prudents, ja que s'ha deixat un important buit alcista i el més normal és que l'acabi cobrint abans de continuar amb la seva escalada. Per veure un senyal de fortalesa hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.510 punts", apunten.
Dins del selectiu han destacat ara les alces de Sabadell (+3,83%) i Bankinter (+3,21%). Al costat contrari, els valors que més baixen són Inditex (-4,73%) i Siemens Gamesa (-3,99%).
Finalment, Telefónica i Repsol són notícia perquè han constituït una joint venture per desenvolupar l'autoconsum fotovoltaic.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 1,1005 dòlars (-0,63%). El petroli avança entre el 4% i el 5%. El Brent cotitza ara als 116,73 dòlars i el West Texas, als 113,12 dòlars.
L'or segueix per sobre dels 2.000 dòlars l'unça (2.008, +0,99%) i la plata puja sensiblement (26,33 dòlars).
El bitcoin cau un 6% (39.176 dòlars) i l'ethereum es deixa un 4,25% (2.583 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa ara a l'1,976%.