ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 28 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha acabat caient un 0,62% i salvant el nivell dels 8.000 punts (8.071,3 punts), després de patir fortes pèrdues durant la sessió pressionat per tots els bancs, que han cedit amb ganes després que Pedro Sánchez hagi anunciat un impost completament inesperat a la banca que serà "excepcional i temporal" -tindrà una durada de dos anys- i amb què es pretenen recaptar 1.500 milions a l'any. CaixaBank, Sabadell, BBVA, Santander, Bankinter... s'han situat a la cua del selectiu espanyol.

  • 11.611,70
  • 0,19%

Durant la seva intervenció, ha confirmat igualment un impost als "grups dominants" del sector elèctric, gasista i petrolier que estarà en vigor durant el 2023 i el 2024 i buscarà recaptar 2.000 milions d'euros a l'any dels beneficis extraordinaris d'aquestes empreses el 2022 i el 2023. Les energètiques no reaccionen en borsa davant aquesta notícia, ja que ja es coneixia.

Les energètiques també han reaccionat en borsa, encara que no de manera tan exagerada atès que aquesta notícia ja era coneguda.

De fet, els valors més baixistes han estat CaixaBank (-8,63), Sabadell (-7,44%) i Repsol (-5,73%). Per contra, els títols que s'han comportat millor han estat Cellnex (5,67%), IAG (5,34%) i Inditex (3,16%).

Cellnex ha estat el millor després de retirar-se de la licitació per les torres de Deutsche Telekom. També han destacat les alces d'Inditex el dia en què ha celebrat Junta General d'Accionistes, la primera amb Marta Ortega al capdavant de la companyia.

HA ARRIBAT LA PARITAT

L'atenció està posada aquest dimarts a l'euro que ha arribat finalment a la paritat contra el dòlar i fins i tot s'ha situat per sota (mínim en 0,9998 dòlars) després de conèixer-se la mala dada de ZEW alemany del juny.

"Un euro/dòlar per sota de la paritat podria obligar el BCE a apujar els tipus 50 punts bàsics la setmana que ve. Qualsevol rebot de la divisa arran d'això podria ser vist pels operadors com una oportunitat de venda", assenyala Stephen Innes, expert d'SPI Assent Management.

Afegeix aquest expert que les properes setmanes podrien ser difícils per a Europa, amb una incertesa possiblement màxima que es prolongarà fins a l'agost. "Els inversors creuen cada cop més que és possible que el gas no torni a fluir a través del Nord Stream 1 després del manteniment programat de l'11 al 21 de juliol, i es consideren probables noves interrupcions 'temporals'".

Si és així, és probable que Alemanya es vegi obligada a passar a la fase 3 del pla d'emergència del gas en algun moment d'agost, cosa que implica el racionament i el tancament forçós de la indústria química i d'altres parts de la producció que podria restar alguns punts percentuals al PIB alemany, adverteix.

DEL ZEW A L'IMPOST A LA BANCA

La dada macro més important de la jornada és el ZEW d'Alemanya del mes de juliol esmentat més amunt i que suposa una mostra més de la complicada situació del país germànic. L'enquesta de sentiment econòmic cau fins a -53,8 des de -28, molt pitjor del que s'esperava. La de situació actual baixa fins a -45,8 des de -27,6, també molt pitjor del previst.

Per part seva, des del punt de vista empresarial, Enagás ha presentat el seu Pla Estratègic (ha confirmat el dividend fins al 2026) i fora d'Espanya, la temporada de resultats s'activa als Estats Units amb els comptes de PepsiCo, que han superat estimacions.

ALTRES MERCATS

El petroli baixa més del 2%. El Brent se situa als 104,74 dòlars i el West Texas, als 101,46 dòlars.

L'or està pla (1.733 dòlars) i la plata se situa per sota dels 19 dòlars per unça (-1,55%, 18,85 dòlars).

El bitcoin es deixa un 4% (19.598 dòlars) i l'ethereum perd un 7% (1.054 punts).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,919%.

Noticias relacionadas

contador