ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 24 de julio de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 no para de caure. Per sisena jornada consecutiva, el selectiu tanca amb pèrdues i posa en perill els 9.300 punts (-0,83%, 9.314) en una sessió durant la qual la resta de borses europees també han retrocedit. La correcció s'estén als mercats del Vell Continent després de les pèrdues registrades aquest dimarts davant les males dades del PMI conegudes a la zona de l'euro.

El malestar que ha afectat el sector manufacturer durant tot aquest any s'ha estès al sector serveis i això alimenta els temors dels inversors.

Avui totes les mirades es dirigeixen a Telefónica, que ha pujat després de comprar-ne Saudi Telecom una participació del 9,9%. A més, l'Aràbia Saudita, juntament amb Rússia, també és protagonista després d'anunciar l'extensió de les retallades a la producció de petroli fins a finals d'any.

  • 11.600,20
  • -0,10%
  • 4,30€
  • 0,80%

TELEFÒNICA, AL FOCUS

Aquest dimecres el mercat reacciona a la notícia sobre Telefónica (les seves accions han pujat un 0,27%, però han arribat a experimentar un avanç del 3%) que es va conèixer ahir a la nit amb les borses ja tancades. El principal operador saudita ha adquirit una participació del 9,9% en l'espanyola per un import total de 2.100 milions d'euros, de manera que es converteix en el accionista més gran de la 'teleco', que ha estat un dels 12 valors de l'IBEX que han acabat la jornada amb guanys.

La mateixa Saudi Telecom ha assegurat que no té intenció de prendre el control de la companyia espanyola ni tampoc una participació majoritària, però la veritat és que el seu desembarcament a l'accionariat és un tema delicat que seguirà de prop el Govern.

A més, Aràbia Saudita també és protagonista de la jornada borsària després d'haver anunciat aquest dimarts, juntament amb Rússia, que estendrà les retallades voluntàries a la producció de petroli fins a final d'any. La notícia ha anat molt bé al cru, de manera que el Brent va superar aquest dimarts els 90 dòlars per barril i el West Texas va cotitzar per sobre dels 86 dòlars. Aquest dimecres el cru cau lleugerament.

Aquestes notícies continuaran marcant el mercat durant una jornada carregada de referències macroeconòmiques. A Europa s'han conegut les comandes de fàbrica d'Alemanya corresponents al mes de juliol, que s'han desplomat un 11,7%, la caiguda més gran des d'abril del 2020. A més, s'han publicat les vendes al detall de la zona de l'euro, que han caigut el juliol un 0,2% a la zona de l'euro i un 0,3% a la Unió Europea (UE).

A l'altra banda de l'Atlàntic l'atenció inversora s'ha centrat en el PMI serveis (cau a 50,5 des de 51) i compost (cau a 50,2 des de 50,4) dels EUA i al Llibre beix de la Reserva Federal (Fed ), per les seves implicacions, així com en la decisió de tipus del Banc del Canadà, que ha complert el que s'esperava i ha deixat els tipus d'interès al 5% per mantenir obertes les opcions durant la resta de l'any.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el bo nord-americà a 10 anys avança fins al 4,92%, mentre que el bitcoin retrocedeix fins als 25.600 dòlars. I l'unça d'or cedeix un 0,59% fins als 1.941 dòlars.

Noticias relacionadas

contador