L'IBEX 35 acomiada dijous amb retallades (-0,58%, 9.916 punts) a causa de les caigudes de tots els bancs (Sabadell es deixa un 3%, la resta entre un 1% i un 2%), que han baixat arrossegats pels forts retrocessos de Bankinter (-6%) després de publicar els resultats. El banc ha cedit amb força després de decebre amb les xifres del quart trimestre estanc, tot i que l'any va obtenir un benefici rècord de 845 milions. La resta de grans places europees, tret d'Itàlia, han tancat lleugerament a l'alça.
- 11.467,30
- 0,24%
Grifols ha tornat a estar a la mira a la mira avui (cau un 1,01%). Expansión publica una entrevista amb el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, en què parla de farmacèutica i afirma, entre altres coses, que "aclarir la informació financera de la companyia és el més urgent i el que importa als inversors, no la responsabilitat de Gotham”. El Confidencial publica, per la seva banda, que Santander i CaixaBank surten en suport de Grifols i refinancen el seu 'hòlding' holandès.
Fora d'Espanya, destaquen les alces de Nokia de més del 7% després d'anunciar un programa de recompra d'accions de 653 milions de dòlars. La companyia també ha publicat resultats.
Tot això després de les alces del voltant de l'1% de la jornada passada a aquest costat de l'Atlàntic i del dia mixt i amb moviments poc pronunciats a Wall Street. Tesla va publicar resultats després del tancament i cau un 8% a la borsa després d'incomplir expectatives. Elon Musk va advertir que, si no s'estableixen barreres comercials, els xinesos "demoleran" la majoria d'empreses que fabriquen vehicles perquè són "extremadament bons".
A Àsia, el verd ha dominat la jornada després que ahir, amb les borses ja tancades, se sabés que el banc central xinès ha rebaixat els requisits de liquiditat dels bancs en 50 punts bàsics. El Hang Seng avança a prop del 2% i el Shanghai escala el 2,5%.
BCE I PIB DELS EUA
L'agenda d'aquest dijous ha estat carregada de referències rellevants. El més destacat n'ha estat la reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE).
L'organisme ha mantingut sense canvis la política monetària i ha anticipat que els tipus d'interès seguiran "a nivells restrictius" mentre sigui necessari. Christine Lagarde ha tancat la porta a una retallada de tipus d'interès al març, en comentar que “el consens del BCE és que és prematur discutir sobre retallades de tipus”.
També ha donat suport a les seves declaracions de Davos, quan ha considerat "probable" que una primera retallada dels tipus es produeixi "a l'estiu".
L'altra gran cita del dia ha estat la xifra de PIB dels Estats Units del quart trimestre. La lectura ha batut les expectatives del mercat i el creixement de la primera economia del món es va moderar al 3,3% enfront del 2% que esperava el mercat. Si s'hagués confirmat els temors del consens, hauria estat el trimestre més feble del 2023.
Abans de tot això, atents a l'IFO alemany del mes de gener que ha caigut i ha sortit pitjor del que s'esperava.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0832 dòlars (-0,46%). El petroli puja més del 1%. El Brent se situa als 81,33 dòlars i el West Texas, als 76,37 dòlars.
L'or puja lleugerament (+0,03%, 2.016 dòlars), al contrari que la plata (-0,06%, 22,87 dòlars).
El bitcoin intenta recuperar els 40.000 dòlars (39.700 dòlars) i l'ethereum cotitza per sota dels 2.200 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,145%.