L'IBEX 35 ha cedit un 0,2%, fins als 9.366 punts, mentre que la resta de borses europees han retrocedit de forma més pronunciada. Dins de l'IBEX, destaquen les alces als bancs (Bankinter, CaixaBank...) i a les energètiques (Iberdrola, Acciona...). En negatiu, Cellnex i Repsol han estat alguns dels valors més baixistes. Al Mercat Continu, Soltec ha baixat després d'augmentar les seves pèrdues fins als 14,4 milions al primer semestre.
- 11.656,60
- 0,39%
El selectiu espanyol va perdre ahir el suport dels 9.455 punts i sembla que vol tornar a provar el suport dels 9.170 punts, expliquen els analistes tècnics de Bolsamanía.
"La seva tendència és clarament lateral des de fa mesos. Només es confirmaria el començament d'un nou impuls alcista amb la superació de la resistència dels 9.741 punts, màxims anuals registrats el juliol", assenyalen.
Els experts destaquen que el mercat ha començat la setmana preocupat per la inflació estancada i el baix creixement (estanflació) i per la recessió, cosa que ha impulsat a l'alça els rendiments dels bons i ha pressionat a la baixa les borses.
"Les últimes dades econòmiques ja estan donant senyals d'alarma sobre un possible estancament, especialment a Europa, mentre que les dades nord-americanes estan demostrant ser més resistents", escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, a la seva crònica diària de mercats.
L'augment dels rendiments dels bons es va manifestar ahir als rendiments a 10 anys d'Alemanya i França, que van pujar als nivells més alts en 12 anys. "I el DAX va sentir la pressió juntament amb el CAC 40, mentre que l'FTSE 100 va caure a mínims d'una setmana", comenta Hewson.
Els mercats nord-americans van obrir inicialment a la baixa davant un augment similar dels rendiments, amb l'S&P 500 a mínims de 3 mesos, mentre que els rendiments nord-americans a 10 anys seguien assolint màxims de 16 anys per sobre del 4,5%. Aquestes pèrdues inicials no van durar, ja que les accions dels Estats Units van tancar a l'alça per primera vegada en 5 dies”, explica.
Tampoc no estan ajudant en el sentiment de mercat les preocupacions sobre el sector immobiliari xinès. El gegant Evergrande torna a desplomar-se avui després d'enfonsar-se ahir. Això, després que una de les seves unitats, Hengda Real Estate Group, declarés dilluns a última hora que no ha pagat el principal i els interessos d'un bo de 4.000 milions de iuans (547 milions de dòlars) que vencia el 25 de setembre.
Amb tot, l'agenda està força buida de referències rellevants. A Espanya, al pla polític, cal destacar que aquest dimarts ha començat la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, que previsiblement no se'n sortirà.
LES PREOCUPACIONS DE DIMON
És possible que el món no estigui preparat per al pitjor dels escenaris: que els tipus d'interès de referència de la Reserva Federal arribin al 7% i es produeixi estanflació.
Així ho ha manifestat el CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, en una entrevista concedida al diari Times of India a Bombai i recollida per Bloomberg.
"Si tindran volums més baixos i tipus més alts, hi haurà tensió al sistema", ha dit. "Warren Buffett diu que es descobreix qui neda despullat quan baixa la marea. Aquesta serà la marea que baixarà".
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,057 dòlars (-0,18%). El petroli torna a pujar. El Brent suma un 0,5% (93,8 dòlars) i el WTI remunta un altre 0,8% (90,43 dòlars).
L'or cau un 0,71% (1.922 dòlars) i la plata, un 0,86% (23,18 dòlars).
El bitcoin cotitza als 26.100 dòlars i l'ethereum, als 1.580 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,511%.