L'IBEX 35 i la resta de borses europees han cedit posicions per setena jornada consecutiva i de manera moderada després de conèixer les dades finals del PIB de la zona de l'euro del segon trimestre, que va créixer un 0,1%, menys que l'expansió preliminar del 0,3%. Totes les places han registrat descensos continguts que en el cas del selectiu espanyol han estat de tot just el 0,05% (9.310 punts). L'índex s'ha recolzat en Solaria, Endesa i Telefónica per intentar pujar. La companyia presidida per Álvarez-Pallete ha continuat sent protagonista indiscutible després de l'entrada al seu accionariat de la operadora més gran d'Aràbia Saudita. Al costat negatiu de l'IBEX, els pitjors han estat Grifols, CaixaBank i les acereries.
- 11.467,30
- 0,24%
L'operadora va arribar a pujar ahir més d'un 3% després de conèixer dimarts a la nit l'entrada de l'operador saudita més gran en el seu accionariat. Tot i això, va acabar la sessió amb lleus alces i avui ha pujat un 2%.
Aquest moviment empresarial a Espanya, sens dubte, ha acaparat tota l'atenció. El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha viatjat a l'Aràbia Saudita per reunir-se amb STC Group, el principal operador de telecomunicacions saudita, que aquest dimarts va anunciar de manera sorprenent la compra del 9,9% de l'accionariat de Telefónica a canvi de 2.100 milions d'euros.
La vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, va assegurar dimecres que STC els havia transmès aquell mateix dia el "caràcter amistós" de l'adquisició. L'Executiu ja ha dit que "vetllarà" per l'autonomia de l'operadora.
La companyia saudita, per part seva, ha declarat que no té intenció d'adquirir el control o una participació majoritària en Telefónica i que, de moment, veu prematur sol·licitar un seient al Consell.
DADES MILLORS DEL QUE S'ESPERAVA A LA XINA... TOT I QUE ENCARA DÈBILS
Les dades macro publicades avui a la Xina han mostrat una "modesta millora". El gegant asiàtic ha anunciat la balança comercial de l'agost, amb una caiguda de les exportacions del -8,8% des del -14,5% i del -7,3% per a les importacions des del -12,4%. Les dues referències han sortit millors del previst pel mercat.
"Les últimes setmanes, la Xina ha pres diverses mesures per ajudar a impulsar les perspectives de la seva economia i ha continuat fent-ho de manera gradual. Des de la flexibilització de les restriccions als viatges a l'estranger fins a les modestes retallades dels tipus d'interès dels préstecs, els últims PMI han demostrat que aquestes mesures han tingut un èxit limitat", escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, a la seva crònica de mercat de primera hora d'aquest dijous.
"Les xifres comercials d'agost d'aquest matí van mostrar una millora respecte a les del juliol, però tenint en compte com eren de pobres, es tracta d'un llistó baix", afegeix Hewson.
ELS BANCS CENTRALS SEGUEIXEN AL FOCUS
Mentrestant, els bancs centrals continuen sent protagonistes indiscutibles aquest mes en espera de les reunions del Banc Central Europeu (14 de setembre), Reserva Federal (20 de setembre) i Banc d'Anglaterra (21 de setembre).
Els 5,25 punts percentuals de pujades de tipus d'interès de la Reserva Federal durant els darrers 18 mesos poden ser suficients per reduir la inflació fins al seu objectiu del 2% i evitar una recessió, segons una anàlisi de dos economistes de la Fed de Chicago.
Bloomberg publica que, segons l'anàlisi de Stefania D'Amico i Thomas King, les pujades de tipus aplicades per la Fed ja han contribuït a frenar la inflació des del màxim de quatre dècades aconseguit el juny del 2022.
D'altra banda, el creixement de l'economia i del mercat laboral es va alentir el juliol i l'agost, i moltes empreses esperen que els augments salarials es moderin en general a curt termini, segons va indicar la Reserva Federal a la seva enquesta del Llibre Beix de contactes empresarials regionals.
Pel que fa al BCE, avui han parlat múltiples membres del banc central, com Wunsch, Knot, Holzmann, Elderson i Villeroy, abans del període de bloqueig que impedeix fer declaracions prèvies a una reunió. Els mercats valoren en un 35% la probabilitat d'una pujada de tipus i un 65% que el BCE els mantingui sense canvis la setmana que ve.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0704 dòlars (-0,21%). El petroli perd un 0,2% després de les fortes pujades d'ahir, que van portar el Brent a sobrepassar els 90 dòlars el barril. El Brent està ara als 90,38 dòlars i el WTI, als 87,35 dòlars.
L'or cau lleument (-0,03%, 1.943 dòlars) i la plata perd un 1,08% (23,24 dòlars).
El bitcoin cotitza als 25.700 dòlars i l'ethereum, als 1.630 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,28%.