ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat aquest dimarts la jornada amb caigudes pronunciades (-1,23%, 9.290 punts), superiors a les de la resta de borses europees. El selectiu espanyol s'ha vist arrossegat per Santander que ha cedit amb ganes després de publicar-ne els resultats, i per la resta d'entitats financeres, que s'han vist contagiades. Els analistes diuen que els comptes del banc càntabre són sòlids i superen previsions, encara que l'evolució al Brasil no convenç. En tot cas, Ramón Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, no veu gaire justificació per a aquestes caigudes d'avui a les borses i creu que són més aviat fruit de l'apatia abans que la setmana que ve arribin les cites veritablement rellevants, les reunions de tipus dels bancs centrals (Fed i BCE).

  • 11.656,60
  • 0,39%

Així doncs, els resultats han marcat la jornada, com s'esperava, igual que passarà durant tota la setmana. A més de Santander, que va guanyar 2.571 milions d'euros al primer trimestre, un 1% més, avui ha presentat els comptes UBS. El benefici net dels tres primers mesos de l'any va caure un 52%, fins als 1.030 milions de dòlars, per l'impacte de la batalla legal als Estats Units. Es tracta dels primers resultats del banc suís des que va anunciar l'adquisició de Credit Suisse.

Avui s'han publicat molts més resultats a Europa (ha anunciat xifres Enagás, que també ha comunicat el tancament de la venda de la seva participació al Gasoducte Morelos a Mèxic o Nestlé, que ha facturat un 5,6% més fins al març), mentre que a l'altra banda de l'Atlàntic els inversors estaran pendents dels comptes d'Alphabet i Microsoft, principalment. A més, continuen cuejant -i preocupant- les xifres que va anunciar ahir el banc regional nord-americà First Republic, molt penalitzat per la fallida Silicon Valley Bank. Així, va comunicar la sortida de més de 100.000 milions de dòlars en dipòsits al primer trimestre. Ara s'enfonsa més d'un 20% a la borsa.

Al pla macro, a Espanya s'han conegut els preus industrials, que van disminuir un 1% al març, i en general hi ha escassetat de referències avui.

ESPERANT ELS BANCS CENTRALS

Els resultats donaran pas la setmana que ve a les reunions dels bancs centrals. La Reserva Federal (Fed) es reuneix dimarts i dimecres que ve i el Banc Central Europeu (BCE), dijous. El Banc del Japó, com sabeu, donarà el tret de sortida a aquestes trobades aquest divendres, quan anunciarà la decisió sobre política monetària.

En el cas del BCE, no es pot descartar una pujada dels tipus d'interès de mig punt, segons Isabel Schnabel, membre del Comitè Executiu. "La dependència de les dades significa que 50 punts bàsics no estan fora de la taula", va declarar Schnabel a Politico en una entrevista publicada aquest dilluns. Tot i així, "examinarem totes les dades disponibles en aquell moment", va dir. "Les dades que tenim fins ara mostren que la inflació és més alta i l'economia més resistent del previst".

S'espera que el BCE torni a pujar els tipus d'interès la setmana que ve encara que, a diferència del que ha passat en reunions anteriors, els responsables de la institució es mostren cautelosos a l'hora de pronosticar la magnitud de la pujada, tot esperant les dades clau sobre inflació i préstecs bancaris que es publicaran dos dies abans de la decisió.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als1,0974 dòlars (-0,60%). El petroli cedeix 2 punts percentuals, amb el Brent als 80,83 dòlars i el WTI, als 77 dòlars.

L'or cau lleument (1.999 dòlars) i la plata baixa un 2% (24,82 dòlars).

El bitcoin cotitza als 27.300 dòlars, l'ethereum, als 1.810 dòlars.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 3,418%.

Noticias relacionadas

contador