L'IBEX 35 i la resta de borses europees rebotaven amb ganes aquest dimarts, però han capgirat durant els últims compassos de la sessió (IBEX: -0,12%, 7.979; DAX: +0,40%; CAC: -0,19%; FTSE MIB: - 0,69%; FTSE 100: -0,93%) després de les caigudes d'ahir a banda i banda de l'Atlàntic mentre els inversors van continuar digerint el missatge 'hawkish' de Jerome Powell de divendres passat a Jackson Hole. Dins del selectiu espanyol han destacat les alces en Bankinter (+3,43%), Sabadell (+3,26%) i Fluidra (+1,91%), mentre que al costat negatiu els valors més baixistes han estat Repsol (-3,19%), Naturgy (-2,90%) i Enagás (-2,89%).
- 11.435,70
- -0,28%
A Àsia la sessió s'ha saldat amb signe mixt aquesta matinada, amb el Nikkei pujant un 1% després de ser el pitjor la jornada passada i cedir més d'un 2%. S'ha conegut la taxa d'atur del Japó del juliol, que ha estat sense canvis al 2,6%.
Avui l'atenció dels inversors se centra en la inflació, amb la publicació de l'IPC d'agost d'Espanya (es modera al 10,4%) i d'Alemanya (puja al 7,9%). A més, s'han conegut la confiança del consumidor (-24,9, en línia amb allò previst) i industrial (1,2, pitjor del que s'esperava) de l'agost de la zona de l'euro. Als Estats Units, s'ha conegut la lectura de l'índex Redbook d'agost, que se situa al 14,2%, i els preus d'habitatges, que han repuntat un 18,6% en taxa interanual segons l'índex Case-Shiller d'S&P. Així mateix, parlarà John Williams, president de la Reserva Federal de Nova York.
Els plans de la Fed i de la resta de bancs centrals (especialment del BCE, amb la reunió que se celebra ja la setmana que ve) continuen centrant l'atenció del mercat. Powell ha deixat clar que la Reserva Federal continuarà apujant tipus de forma contundent el temps necessari per contenir la inflació. Pel que fa al BCE, s'especula amb una alça de 75 punts bàsics a la setmana que ve.
La crisi energètica també copa latenció. La Unió Europea (UE) ha confirmat finalment que celebrarà una reunió d'urgència el 9 de setembre que ve per tractar la situació que es viu al Vell Continent davant l'escalada de preus i els plans d'estalvi energètic.
A causa d'aquest context, els experts indiquen que la recessió és "la preocupació més gran de molts operadors i inversors", mentre els bancs centrals de tot el món "s'han tornat més agressius respecte a les seves polítiques monetàries", apunta Naeem Aslam, director de anàlisi de la companyia britànica AvaTrade.
"El president de la Fed, Jerome Powell, va deixar clar divendres que la Fed va de debò quan es tracta de controlar la inflació i que estan decidits a mantenir la política monetària en el camí dels 'falcons'. Això significa que la Fed no frenarà el ritme de pujada dels tipus d'interès i que la possibilitat de baixar-los quan assoleixin el seu objectiu també és escassa.El llenguatge de Powell divendres va ser agressiu i clar, ja que s'ha convertit en un camí d'anada de moment", afegeix Aslam.
ALTRES MERCATS
L'euro torna a la paritat amb el dòlar (+0,29%, 1,0024 dòlars). El petroli cedeix amb ganes (-5%) després de les pujades d'aquest dilluns, amb el barril Brent als 99,20 dòlars i el West Texas, als 91,54 dòlars.
L'or cau moderadament (-0,66%, 1.738 dòlars) i la plata baixa un 1,93% (18,31 dòlars).
El bitcoin cau un 1,99% i cau per sota dels 20.000 dòlars (19.710 dòlars) i l'ethereum perd un 0,68% (1.521 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,112%.