ep un panel del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha augmentat les pèrdues (-0,91%; 7.511 punts) després de les reculades d'ahir dimecres i després del rebot acumulat des de finals de la setmana passada. Els inversors es pregunten si la recuperació de les borses des de divendres significa que aquestes per fi han tocat sòl i ja és el moment de recuperar-se; o simplement estem davant d'un ral·li puntual en un mercat baixista. La segona opció és la més defensada, especialment davant aquests darrers descensos.

  • 11.450,20
  • -0,15%

Avui els inversors s'han tornat a centrar en les dades macro, i hi han destacat les vendes al detall de l'agost a la zona de l'euro (cauen un 0,3% intermensual i un 2% interanual) i les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE). A més, als Estats Units s'han publicat les peticions setmanals de subsidi de desocupació, que han pujat fins a les 219.000 des de les 190.000 registrades a la setmana anterior. Es tracta del major augment des del mes de juny passat, després que l'ocupació al sector privat s'hagi recuperat lleument al setembre, amb la creació de 208.000 llocs de treball, segons va informar ahir la consultora ADP.

La tensió geopolítica ha tornat avui al centre d'atenció novament de la mà de Corea del Nord, com va passar a principis de setmana. Després de conèixer aleshores que havia disparat un míssil que va sobrevolar el Japó, avui s'ha comunicat el xut de dos míssils balístics de curt abast en aigües de la costa oriental de la Península de Corea, segons ha informat Corea del Sud.

A més, investigadors suecs han conclòs que les fugues del gasoducte NordStream van ser produïdes per detonacions i tot apunta a un sabotatge per part de Rússia.

L'OPEP+ VA COMPLIR AMB LA RETALLADA MÉS AGRESSIVA

El petroli puja moderadament a aquestes hores de dijous, amb el Brent als 93,54 dòlars i el WTI als 88,00 dòlars. Això, després que ahir l'OPEP+ decidís retallar la producció a dos milions de barrils diaris. "Aquesta ha estat la retallada de producció més gran des de la crisi de la Covid i el missatge que el càrtel ha intentat enviar a la indústria és que està vigilant els mercats molt de prop i que aquesta vegada va de debò", assenyala Naeem Aslam, director de anàlisi del bròker AvaTrade.

"La gran pregunta per als operadors és fins on arribarà aquesta vegada l'OPEP quant a retallades de producció. El membre més fort de l'OPEP, Aràbia Saudita, ha enviat un missatge molt clar: no volen que els preus del petroli baixin dels 70 dòlars i, per mantenir el preu estable, el càrtel farà el que calgui", afegeix Aslam.

SACYR, EZENTIS, TWITTER...

Al pla empresarial, avui els inversors estan pendents a Espanya de Sacyr, que és el valor que puja més després d'anunciar ahir que posa en venda el 49% del seu negoci de Serveis i Aigua. La constructora ha arribat a pujar per sobre del 2%, tot i que ha reduït el repunt al 0,27%. També han avançat posicions Grifols, Colonial i Amadeus. Al costat de les caigudes, Acerinox, ArcelorMittal, Enagás són els pitjors.

També es parla d'Ezentis, que ahir a la nit va comunicar que la filial al Brasil ha sol·licitat el concurs voluntari. Recordem que Ezentis, que ha tornat a cotitzar recentment després d'un mes suspesa, està en preconcurs de creditors.

Fora del nostre país, Shell ha dit que els seus beneficis del tercer trimestre es veuran pressionats per una reducció dels marges de refinació de petroli, l'enfonsament dels marges de productes químics i l'afebliment del comerç de gas comercial. La petroliera cau i arrossega companyes de sector, com Repsol.

Així mateix, Twitter continua sent protagonista i se segueix fent voltes als plans d'Elon Musk per a la xarxa social. El CEO de Tesla sembla que es vol inspirar en les super app xineses.

Super apps és un terme per descriure una aplicació que sol actuar com una finestreta única per a totes les necessitats mòbils. Això elimina la necessitat de tenir diverses aplicacions per a diferents funcions.

L'aplicació xinesa WeChat, gestionada per Tencent, és la superaplicació més gran del món, amb més de mil milions d'usuaris.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 0,982 dòlars (-0,63%). L'or cotitza pràcticament pla (1.720 dòlars) i la plata avança un 0,22% (20,59 dòlars).

El bitcoin es deixa un 0,5% (20.085 dòlars) i l'ethereum, en canvi, puja un 0,84% (1.365 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,816%.

Noticias relacionadas

contador