L'IBEX 35 ha acomiadat la setmana pràcticament pla (+0,01%, 9.428) després de conèixer que la dada avançada de la inflació de la zona de l'euro del mes de setembre es modera i, a més, ho fa per sobre del previst. Per a la taxa general s'esperava una caiguda al 4,5% des del 5,2% i s'ha moderat al 4,3%. Per a la subjacent, es preveia un descens fins al 4,8% des del 5,3% i ha caigut al 4,5%. Cal destacar que la resta de borses europees han pujat de manera més moderada.
- 11.720,90
- -1,50%
TANCAMENT DE MES I DE TRIMESTRE
Les borses han acomiadat avui del mes, del trimestre i dels nou primers mesos de l'any. L'IBEX 35 avança un 14,5% des del començament d'any, mentre que el DAX 40 alemany puja un 10% i l'S&P 500 guanya un 12%. Tot i que el gran guanyador de l'any fins ara, malgrat la seva última correcció, continua sent el Nasdaq 100, que puja sensiblement per sobre del 30%.
El setembre, l'IBEX ha cedit un 0,81%. Mentre que durant el trimestre, l'índex espanyol s'ha deixat un 1,72%.
MÉS DADES MACRO
Abans de l'IPC de la zona de l'euro, avui s'han publicat els de França i Itàlia. Això, després que ahir la inflació d'Espanya pugés al 3,5% el setembre, nou dècimes més, amb una caiguda de la subjacent al 5,8%. A Alemanya, però, l'IPC va caure fins al 4,5%, mínims del febrer del 2022.
Ahir Bloomberg publicava que la pujada de la inflació a Espanya recolzava més alces de tipus per part del Banc Central Europeu (BCE). Per la mateixa raó, la moderació més gran del que s'esperava de l'IPC de la zona de l'euro treu pressió al banc central per continuar amb els increments.
A més, aquest divendres també s'ha publicat el PIB del segon trimestre al Regne Unit, que va avançar a un ritme del 0,2%, en línia amb les previsions.
D'altra banda, les vendes al detall d'agost a Alemanya han baixat de manera inesperada un 1,2%, enfront de la pujada prevista del 0,5%.
Als Estats Units, atents al deflactor PCE del mes d'agost, una dada clau per a la Reserva Federal (Fed) i que probablement marqui el rumb de totes les borses europees al final de la jornada. La lectura d'agost ha deixat un repunt de la taxa general al 3,5% i una caiguda de la subjacent al 3,9%, totes dues en línia amb el que s'esperava.
A més, ha estat festiu a la Xina, mentre que el Hang Seng de Hong Kong ha pujat amb ganes. El Japó ha publicat multitud de dades macro, com la taxa d'inflació del setembre a Tòquio. Les dades de la capital es consideren un indicador avançat de les tendències a escala nacional.
L'índex de preus al consum de Tòquio va pujar un 2,8% el setembre respecte a l'any anterior, xifra inferior al 2,9% d'agost. La taxa d'inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments frescos, es va situar al 2,5%, per sota del 2,6% previst pel consens.
NIKE, CELLNEX, SOLARIA, OPDENERGY...
A l'àmbit empresarial, Nike puja amb força a Wall Street després de publicar resultats. La companyia no ha complert amb les estimacions pel que fa a les vendes, però sí que ha superat el previst en guanys i marge brut.
A Espanya, Solaria ha seguit liderant l'IBEX després de les fortes alces d'ahir, quan va anunciar resultats, un acord amb Endesa, va rebre una millora de recomanació de Barclays i va celebrar el Capital Markets Day.
També s'ha situat a dalt de tot Cellnex, que ha anunciat la venda del 49% de les seves filials a Suècia i Dinamarca per 730 milions a la companyia d'inversió nord-americana Stonepeak.
A la banda més negativa de l'IBEX, no hi ha hagut descensos cridaners. Entre els valors pitjors s'han situat Santander, Inditex, Repsol i Ferrovial.
Al Mercat Continu, Opdenergy gairebé no s'ha mogut després de publicar resultats abans de l'obertura. La companyia va guanyar al primer semestre 5,8 milions des dels 17,35 milions del mateix període del 2022. Ahir Ecoener, que també va publicar comptes, explicava que la caiguda en els beneficis del primer semestre es devia a la rebaixa del preu regulat mitjà de l'energia i que, sense, els beneficis s'haguessin situat en números similars als de l'any anterior.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0606 dòlars (+0,45%). El petroli manté la correcció començada aquest dijous. El Brent se situa ara als 95,31 dòlars (-0,07%) i el WTI, als 90,97 dòlars (-0,81%).
L'or cedeix un 0,48% (1.869 dòlars) i la plata cau un 0,62% (22,6 dòlars).
El bitcoin cotitza als 26.800 dòlars i l'ethereum, als 1.670 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,56% després d'haver marcat màxims des del 2007 als últims dies.