ep bolsa  el ibex 35 rebota un 16 en la media sesion y cotiza por encima de los 8400 enteros
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han pujat amb moderació a l'última sessió del mes d'octubre (IBEX: +0,51%, 7.956; DAX: +0,20%; CAC: +0,10%; FTSE 100: +0,84%), el millor del que va d'any. Demà és festa nacional a Espanya i això contribueix a la calma que s'hi està veient. No obstant, la borsa obre amb normalitat al nostre país aquest dimarts, i a Bolsamanía us explicarem en rigorós temps real tot el que passi durant la propera sessió. Dins de l'IBEX han destacat les pujades en IAG, Fluidra i PharmaMar i les caigudes en Acciona i BBVA.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Els inversors estan pendents avui dels resultats del Brasil, on Lula da Silva ha guanyat la segona volta de les eleccions generals celebrada aquest diumenge amb el 50,88% dels suports.

Això, en una setmana durant la qual el focus està posat, sens dubte, a la reunió de la Reserva Federal (Fed) que comença demà i el resultat de la qual es coneixerà dimecres. El consens espera una pujada de tipus de 75 punts bàsics i hi ha esperances que Jerome Powell comenci a apuntar a un cert alentiment del ritme d'alces de tipus per al futur.

Goldman Sachs, no obstant, ha publicat un informe en què recull que els tipus de la Fed arribaran al 5% al ​​març. El banc espera tres pujades més de tipus després dels 75 punts bàsics d'aquest dimecres. Així, preveu 50 punts bàsics al desembre, 25 punts bàsics al febrer i 25 punts bàsics al març.

A més de la Fed, aquesta setmana hi ha reunió del Banc d'Anglaterra dijous i una altra enfilada de resultats empresarials rellevants, entre els quals destaquen els de Telefónica divendres a Espanya. Avui es coneixeran a la zona de l'euro les dades preliminars d'IPC d'octubre (la inflació ja toca el 10,7%) i PIB del tercer trimestre (l'economia s'alenteix i només creix el 0,2%).

Així mateix, a la Xina s'han publicat el PMI manufacturer (es contrau fins a 49,2 des de 50,1) i el PMI no manufacturer (cau fins a 48,7 des de 50,6) d'octubre. El PMI compost ha quedat així per sota de 50 (nivell que marca la diferència entre contracció i expansió), en 49,0 des de 50,9. Al Japó, la producció industrial ha caigut al setembre per primer cop en quatre mesos (fins al -1,6% mensual des del 3,4%).

Fora del que és econòmic, a Àsia cal destacar la terrible tragèdia a Seül, amb més de 150 morts per l'estampida humana en una festa de Halloween. El president de Corea del Sud ha decretat un període de dol nacional.

PUJADES DE MÉS DEL 7%

El mes d'octubre ha estat un molt bon mes per a les borses mundials. Al mes en què tradicionalment es veuen els sòls dels índexs, aquests han optat per pujar. Els últims compassos d'octubre, les borses han avançat de la mà de l'esperança que els bancs centrals, amb la Fed al capdavant, vagin frenant el seu enduriment monetari. Caldrà veure si això és així finalment. En bona mesura, la reunió d'aquesta setmana del banc central nord-americà aixeca tanta expectació perquè es vol confirmar aquest punt.

L'IBEX acumula a l'octubre pujades del 7,5% en espera del que faci aquest dilluns, última sessió del mes. Al llarg de la setmana passada, el selectiu va ser capaç de superar les resistències dels 7.700 punts i els 7.800 punts i de tancar divendres per sobre dels 7.900 punts.

Els experts de Bolsamanía expliquen que el rebot de l'IBEX "segueix intacte" i indiquen que és possible que s'assisteixi a una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.235 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions. "El seu comportament en aquest nivell de preus és vital per acabar veient un canvi de tendència. Compte que de moment es tracta només d'un rebot. El primer nivell de suport el podríem situar als 7.700 punts", necessiten.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 0,9887 dòlars (-0,76%). El petroli en perd més d'un 1%. El Brent se situa als 94,8 dòlars i el WTI als 86,4 dòlars.

L'or cedeix lleument (-0,24%, 1.640 dòlars) i la plata baixa un 0,22% (19,10 dòlars).

El bitcoin baixa un 1% (20.375 dòlars) i l'ethereum perd un 1,6% (1.564 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,037%.

Noticias relacionadas

contador