ep bolsa  el ibex 35 rebota un 16 en la media sesion y cotiza por encima de los 8400 enteros
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 s'ha anotat una notable pujada aquest dimarts fins a vorejar els 7.800 punts (+1,49%, 7.794 punts). La resta de parquets europeus també han registrat alces sensibles (DAX: +0,92%; CAC: +1,94%; FTSE MIB: +1,33%; FTSE 100: +0,04%) en espera que comenci l'explosió de notícies rellevants aquest dimecres.

  • 11.839,00
  • -0,22%

Demà publiquen els seus resultats Santander i Iberdrola, dos importants 'blue chips' que anuncien les seves xifres del tercer trimestre juntament amb moltes altres companyies. A més, aquest dimecres es cotitzaran a Europa els comptes que Alphabet i Microsoft comuniquen avui al tancament de Wall Street, que precedeixen els que Twitter i Meta anunciaran també al tancament de demà.

Tot això abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous, que igualment manté en suspens els inversors i per a la qual es descompta una pujada de tipus de 75 punts bàsics.

"Probablement veurem un discurs molt centrat a justificar les decisions en funció de l'evolució de les dades macroeconòmiques que anem coneixent de cara als propers mesos", explica Cristina Gavín, responsable de renda fixa a Ibercaja Gestión.

"S'espera així mateix amb gran interès l'anunci de possibles canvis en la remuneració de l'excés de liquiditat que els bancs tenen dipositat a l'entitat europea derivats de les darreres rondes de TLRTO i que pot condicionar els resultats de cara als propers trimestres", explica . "El que sembla poc probable és que vegem algun tipus de declaració en relació amb l'inici de reducció de balanç per part de l'entitat europea ('quantative tightening'). L'inici del debat dins del Consell de Govern podria començar ja durant aquesta reunió d'octubre, encara que la seva posada en marxa no es produiria fins ben entrat el 2023", conclou.

LES NOVETATS D'AVUI

Així mateix, avui ja s'han conegut els resultats HSBC -el benefici abans d'impostos del tercer trimestre cau un 42% pel càrrec per la venda del negoci de l'entitat a França i les pèrdues creditícies- i UBS -el benefici baixa un 24% durant el trimestre, però supera les expectatives dels analistes. A Espanya, ha publicat xifres Enagás, amb una millora del benefici fins al setembre del 15%. Als Estats Units, General Motors i Coca-Cola també han revelat les seves xifres.

A l'àmbit macro, s'ha anunciat l'IFO alemany d'octubre. L'índex IFO de clima empresarial va baixar fins als 84,3 punts aquest mes, després dels 84,4 punts del setembre. "Les empreses es van mostrar menys satisfetes amb la seva activitat actual. Les seves expectatives van millorar, però continuen preocupades pels propers mesos. L'economia alemanya s'enfronta a un difícil hivern", destaca l'IFO.

"L'índex IFO no va caure tant com esperàvem nosaltres i el consens, però segueix deprimit i dibuixa el mateix panorama que el PMI publicat ahir, que va mostrar que l'economia alemanya està clarament en recessió", comenten els analistes de Pantheon.

D'altra banda, la lectura d'octubre de la confiança del consumidor nord-americà ha baixat fins a 102,5 punts des dels 107,8 anteriors. És la primera reculada després de dos mesos de pujades.

RISHI SUNAK

Els inversors també estan pendents del Regne Unit, on Rishi Sunak serà rebut pel rei Carles III una vegada que s'ha erigit vencedor de la carrera tory per convertir-se en primer ministre. En el primer discurs, Sunak ha promès "unitat", però els analistes temen que les divisions en el seu propi partit acabin provocant la seva sortida i la història es repeteixi.

"Els mercats esperen que la coronació de Rishi Sunak ajudi a posar fi als esdeveniments dels últims dies, ja que el nou primer ministre electe va advertir el seu partit que s'havia d'unir o morir. Això pot resultar una tasca difícil, atesa la propensió dels 'tories' al fratricidi al llarg dels anys", comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Tenint en compte els últims esdeveniments, és probable que les velles divisions es reafirmin als propers dies, a mesura que les coses es calmin", afegeix Hewson.

D'altra banda, les borses asiàtiques han viscut avui una sessió més tranquil·la després del que es va veure ahir, especialment a Hong Kong, amb una caiguda del 6% després de les conclusions del XX Congrés del Partit Comunista Xinès, que generen dubtes sobre el camí que seguirà l'economia. Aquesta tranquil·litat arriba després que Wall Street tanqués aquest dilluns la sessió en verd.

SUPERA ELS 7.700

Després d'atacar ahir amb contundència els 7.700 punts i acabar tancant per sota, l'IBEX està depassant aquest nivell avui dimarts.

César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, creu que el selectiu espanyol podria estendre les pujades. "La superació dels 7.800 punts ens faria pensar en una continuació de la seva escalada a curt termini fins al nivell dels 8.200 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions", explica.

Per sota, en nivell de suport se situaria als 7.449 punts, mínims de divendres passat.

Dins l'IBEX destaquen les pujades en Fluidra, Cellnex i Colonial i les caigudes en Repsol i ArcelorMittal.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9964 dòlars (+0,91%). El petroli puja moderadament. El Brent se situa als 93,41 dòlars i el West Texas, als 85,08 dòlars.

L'or repunta un 0,49% (1.662 dòlars) i la plata, un 0,37% (19,26 dòlars).

El bitcoin s'anota un 2% (19.750 dòlars) i l'ethereum gairebé un 4% (1.399 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,065%.

Noticias relacionadas

contador