ep bolsa madrid

L'IBEX 35 (-0,33%; 9.201 punts) ha tancat a la baixa després de la publicació de la dada d'inflació PCE als Estats Units, que s'ha situat per sobre del que s'esperava i no ha agradat als inversors. El selectiu espanyol ha perdut un 1,4% durant les últimes cinc sessions.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Els indexs nord-americans augmenten les pèrdues després de conèixer que el PCE subjacent del gener va repuntar un 0,6%, fins al 4,7% interanual. Xifres que s'han situat per sobre del 0,4% mensual i del 4,3% interanual anticipat, cosa que torna a posar sobre la taula la persistència de la inflació als EUA, cosa que obligarà la Fed a mantenir la seva agressiva política monetària.

També contribueix al pessimisme que el CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, hagi anticipat que els tipus d'interès als Estats Units poden pujar al 6%.

Els inversors descompten nombroses xifres empresarials, com ara IAG, Sacyr, Amadeus, Endesa, Catalana Occident, Línia Directa, FCC, Faes Farma, Tubacex, Tubos Reunidos i CAF.

En el cas d'Endesa, va guanyar 2.541 milions d'euros el 2022, un 77% més, cosa que li ha permès elevar el dividend a 1,585 euros per acció.

Per part seva, Amadeus va sortir de pèrdues el 2022, després de guanyar 664,3 milions i tornarà al pagament de dividend. les seves accions han pujat força.

Un altre valor alcista és Sacyr, que ha liderat les compres dins de l'IBEX després d'elevar l'Ebitda anual un 63%, fins als 1.502 milions d'euros.

A més, l'aerolínia IAG va guanyar 431 milions d'euros el 2022 i deixa enrere les pèrdues de la pandèmia. També és protagonista perquè ha acordat la compra del 80% restant d'Air Europa per 400 milions d'euros. Malgrat això, ha estat el valor més baixista de l'IBEX, perquè els analistes dubten sobre el seu elevat deute.

En altres referències destacades, el candidat a governador del Banc del Japó, Kazuo Ueda, ha considerat apropiada la política monetària actual del banc central. El Nikkei ha tancat amb pujades superiors a l'1%, en una jornada mixta per a les borses asiàtiques, i amb la inflació subjacent al Japó al 4,2%, màxims des del 1981.

A més, Joe Biden ha proposat l'exCEO de MasterCard, Ajay Banga, com a president del Banc Mundial. Als Estats Units, també es publicarà la dada de confiança dels consumidors del febrer, que inclou les expectatives d'inflació a 12 mesos i 5 anys.

A Europa, el PIB d'Alemanya al quart trimestre s'ha revisat a la baixa fins al -0,4%, enfront de la previsió del consens, que n'esperava un -0,2%.

GUERRA A UCRANIA

A l'aniversari de la invasió russa d'Ucraïna, 141 països han demanat a l'Assemblea de les Nacions Unides que el Kremlin retiri les seves tropes i que cessi la guerra.

Per la seva banda, la Xina, que es va abstenir en aquesta votació juntament amb 32 països més (entre ells l'Índia i Sud-àfrica), ha presentat un pla alternatiu de pau per solucionar el conflicte.

Els experts apunten que l'escenari més probable és que el conflicte armat "es prolongui durant més temps sense un avenç decisiu aquest any".

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

Per anàlisi tècnica, César Nuez, analista de Bolsamanía, considera que les caigudes recents de l'IBEX "entren dins de la normalitat", després d'un ral·li del 13% des de principis d'any fins divendres passat.

Aquest expert aconsella vigilar el suport a curt termini dels 9.069 punts i, si es perd, el nivell de 8.726 punts. Segons la seva opinió, una correcció fins a aquest nivell seria un bon moment per plantejar-se una presa de posicions, ja que "la tendència principal continua sent clarament alcista i és probable veure una tornada de les compres a mitjà i llarg termini".

ALTRES MERCATS

Morgan Stanley ha retallat la seva estimació sobre el preu del petroli Brent, de referència a Europa. Ha passat de projectar 100-110 dòlars a final d'any a estimar preus entre 90 i 100 dòlars.

El cru West Texas rebota un 0,96% (76,11 dòlars) i el Brent repunta un 0,85% (82,94 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,47% (1,0545 dòlars), i l'unça d'or cau un 0,36% (1.820 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,96% i el bitcoin cau un 3% (23.253 dòlars).

Noticias relacionadas

contador