L'IBEX 35 ha rebut amb caigudes (-0,20%, 8.012,7 punts) la decisió del Banc Central Europeu (BCE), que ha optat finalment per elevar els tipus en 50 punts bàsics en lloc de 25 punts bàsics. Aquesta mesura més dràstica ha animat els bancs, que han pujat amb ganes i amb Bankinter al capdavant, i que han estat els valors que més han impulsat el selectiu. Juntament amb aquest increment més important, el mercat també ha rebut més detalls sobre l'instrument antifragmentació, l'anomenat TPI.
- 11.798,10
- -0,12%
A les properes reunions, el BCE creu que "serà apropiada una normalització addicional dels tipus d'interès", per la qual cosa seguirà amb les alces, tal com es va avançar al juny. Els mercats contemplen una pujada total entre 125 i 150 punts bàsics aquest any.
"La inestabilitat política a Itàlia no està ajudant el BCE a gestionar els costos dels préstecs italians, on el diferencial entre els rendiments alemanys i italians a 10 anys supera els 200 punts bàsics. Per fer front a aquesta situació, Lagarde s'ha esforçat a prometre que el BCE té previst revelar avui mateix un instrument especial contra la fragmentació, i els mercats esperen una mica més que simples detalls sobre aquest instrument”, assenyalen els experts de CMC Markets.
Respecte a aquesta inestabilitat a Itàlia, cal destacar que, davant dels moviments més moderats a la resta d'índexs europeus, la borsa italiana ha perdut gairebé un 1% davant la possibilitat que finalment la crisi no se solventi i calgui convocar eleccions.
Un altre assumpte de la jornada és el gas rus. Rússia ha dit que els enviaments a través del Nord Stream 1 s'han restablert aquest dijous, i sembla que ho han fet al 40% de la capacitat, el mateix nivell anterior al manteniment. S'aclareix una de les incerteses que pressionava els mercats durant els últims temps i ho fa amb, més o menys, bones notícies, especialment quan eren molts els que temien que l'activitat del gasoducte no es restablís.
D'altra banda, aquest dijous ha començat la temporada de resultats bancaris a Espanya, amb els comptes de Bankinter (guanya un 10,8% fins al juny excloent-ne la plusvàlua que el 2021 va generar la sortida a borsa de Línia Directa). La consellera delegada de l'entitat, María Dolores Dancausa, ha estat absolutament crítica amb l'impost a la banca a la roda de premsa de presentació dels comptes.
A més, es parla de Tesla, que va anunciar després del tancament un benefici de 2.259 milions al segon trimestre enfornt dels 1.142 milions del mateix període de fa un any. Aquesta xifra ha disminuït si la comparem amb els 3.318 milions de dòlars de benefici net registrats al primer trimestre del 2022. Així mateix, les peticions setmanals d'atur als EUA han pujat al nivell més alt des del novembre passat.
A Àsia, els mercats han viscut una jornada amb signe mixt després que el Banc del Japó s'hagi reunit aquest dijous i, com s'esperava, no hagi tocat la política monetària ultralaxa. L'organisme n'ha revisat les previsions. Així, ha pujat quatre dècimes les d'inflació, fins al 2,3%, i ha baixat cinc dècimes les de creixement, fins al 2,4%.
ALTRES MERCATS: L'OR CAU PER SOTA DELS 1.700 DÒLARS
L'or queda a prop de perdre els 1.700 dòlars l'unça (1.710 dòlars, +0,65%). La plata cotitza als 18,67 dòlars (+0,01%).
L'euro es canvia als 1,0206 dòlars (+0,28%). El petroli cedeix al voltant del 3%. El Brent cotitza als 104,14 dòlars i el WTI, als 96,43 dòlars.
El bitcoin perd un 4%, fins als 22.642 dòlars. Tesla ha anunciat la venda del 75% dels bitcoin que tenia a la caixa. Elon Musk ha explicat que la decisió s'ha pres per mitigar l'impacte a la Xina de la política Covid-zero i que "no és un veredicte sobre el bitcoin". L'ethereum es deixa un 3,1%, fins als 1.505 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,95%.