Les borses europees han començat la setmana amb caigudes (IBEX: -0,96%, 11.143 punts) després de publicar-se a la Xina dades que han estat més fluixes del que s'esperava. L'atenció també està posada avui sobre Wall Street, on els futurs nord-americans pugen entre un 0,2% i un 0,4% després de l'atemptat de dissabte contra Donald Trump que es va saldar amb l'expresident dels EUA lleugerament ferit, un mort entre els assistents i l'atacant també abatut.
- 11.467,30
- 0,24%
Segons els experts, el que ha passat augmenta les possibilitats que Donald Trump guanyi les eleccions presidencials del novembre. Bloomberg assenyala que les pujades del dòlar que s'observen avui, els descensos en el peso mexicà i les alces del bitcoin "reflecteixen les especulacions sobre el retorn del republicà a la presidència, cosa que portaria retallades d'impostos, aranzels més alts i regulacions més laxes".
El president dels EUA, Joe Biden, es va dirigir ahir a la nit a la nació en una breu declaració des de la Casa Blanca, des d'on va condemnar la violència i va cridar a la unitat.
“El desacord és inevitable a la democràcia nord-americana”, va dir Biden. “És part de la naturalesa humana. Però la política mai no ha de ser un camp de batalla literal, o Déu no ho vulgui, un camp de matança", va afirmar.
EL PIB XINÈS CREIX MENYS DE L'ESPERAT
L'Oficina Nacional d'Estadístiques de la Xina ha informat aquest dilluns que el PIB del segon trimestre del país va augmentar el 4,7% interanual, per sota de les expectatives d'un creixement del 5,1%. La crisi immobiliària i el mercat laboral feble han reduït la demanda interna. Aquesta dada manté vives les expectatives que seran necessaris més estímuls per aconseguir l'objectiu oficial de creixement al voltant del 5% durant l'any.
Les vendes al detall del juny també van incomplir les estimacions i van pujar un 2% en comparació amb el pronòstic de creixement del 3,3%.
"Estimem que la despesa al detall discrecional va caure al ritme seqüencial més pronunciat des dels confinaments de Shanghai l'abril del 2022," indiquen els economistes d'Oxford Economics.
Tot i això, el creixement de la producció industrial interanual al juny va superar les expectatives amb un 5,3%, en comparació amb l'estimació del 5%.
BURBERRY, GRIFOLS, TOMTOM, GOOGLE...
Aquest dilluns hi ha hagut multitud de notícies empresarials rellevants. Burberry s'ha enfonsat un 16% després d'anunciar una advertència de beneficis, la suspensió del dividend i la sortida del CEO. Arrossega totes les empreses del sector.
A més, l'empresa de navegació TomTom ha anunciat que suspèn els seus objectius per al 2025 a causa de la feble demanda d'automòbils, que afecta les vendes. Ha caigut més d'un 8%.
També és notícia Google perquè, segons The Wall Street Journal, ultima la compra més gran de la seva història: vol fer-se amb Wiz per 23.000 milions de dòlars.
Finalment, cal destacar les caigudes en Espanya de Grifols, d'un 6,35%, després que Moody's anunciés divendres, després del tancament, que deixa de cobrir la companyia perquè la informació és "insuficient o inadequada".
La companyia catalana ha estat la pitjor de la sessió dins del selectiu espanyol, seguida de Solaria (-5,38%), Acciona Energía (-3,86%) i Acciona (-2,71%). Menys de deu valors han tancat el dia a l'alça, amb Unicaja, IAG i Meliá liderant la jornada.
MÀXIMS ANUALS?
L'IBEX va superar divendres, en preus de tancament setmanal, la resistència dels 11.200 punts (tot i que avui torna a cotitzar per sota). La bona dada d'IPC dels EUA del juny publicada la setmana passada, que augmenta les possibilitats de veure la primera retallada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed) al setembre, va impulsar les borses.
"Atents, que el selectiu espanyol posa fi a la correcció del curt termini. Per a les properes sessions és molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 11.469 punts, màxims anuals. El seu comportament a aquest nivell de preus és clau per a la seva evolució a mitjà i llarg termini”, indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
Avui els inversors s'han publicat la producció industrial de la zona de l'euro del maig que cauen un 0,6%. Així mateix, s'han conegut els resultats de Goldman Sachs i BlackRock. A més, parlaran Jerome Powell i Mary Daly.
Al llarg de la setmana es coneixeran més resultats (dijous anuncien Bankinter a Espanya i Netflix als EUA), dades macro rellevants (IPC de la zona de l'euro, ZEW alemany...) i, sobretot, es prestarà atenció al que tingui a dir el Banc Central Europeu (BCE) a la reunió de tipus dijous.
ALTRES MERCATS: FORTES ALÇES DEL BITCOIN
L'euro recupera després de les caigudes inicials (1,091 dòlars, +0,03%). El petroli cau amb moderació (barril Brent: 84,85 dòlars; barril WTI: 81,9 dòlars).
L'or puja un 0,7% (2.438 dòlars) i la plata cedeix lleuíssimament (31,15 dòlars).
El bitcoin supera amb força els 60.000 (63.007 dòlars) després de l'atac a Trump i l'ethereum puja fins als 3.368 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys puja al 4,212%.