ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 4 de enero de 2023 en madrid espana el
Jesús Hellín - Europa Press

Forta correcció de l'IBEX 35 i la resta de borses europees aquest dijous (IBEX: -1,57%, 8.793; DAX: -1,59%; CAC: -1,8%; FTSE 100: -1,04%; FTSE MIB: -1,64%), just quan la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha tancat l'estira i arronsa dels últims dies i ha dit des de Davos que la intenció és seguir pujant més els tipus, perquè la inflació és "massa alta".

  • 10.943,70
  • -0,07%

Bloomberg publicava aquest dimecres que, mentre que l'augment de tipus al febrer seria de 50 punts bàsics, per a la reunió del març es reduiria a 25 punts bàsics, i citava funcionaris que no volien ser identificats.

Aquesta informació contrastava amb les declaracions de Philip Lane, membre del Comitè Executiu del BCE, que en una entrevista a Financial Times publicada aquest dimarts, defensava que caldrà apujar més els tipus. Això està en línia amb allò que ha declarat aquest dijous, des del Fòrum Econòmic de Davos, Klaas Knot, governador el banc central holandès i també membre del Consell de Govern del BCE.

"(El BCE) no s'aturarà amb una sola pujada de 50 punts bàsics, això és segur", ha afirmat Knot en declaracions a CNBC.

D'altra banda, els encarregats de formular polítiques del BCE es van dividir entre una pujada de 75 punts bàsics i de 50, segons mostren les actes de la darrera reunió del desembre. Finalment, els anomenats falcons van acceptar frenar la pujada de tipus d'interès a canvi d'un missatge més dur per part de l'organisme.

La propera trobada de l'organisme radicat a Frankfurt tindrà lloc el 2 de febrer. Si tot segueix segons el previst, els tipus ja arribaran al 3% per a la taxa de referència per a les operacions de refinançament i al 2,5% la de dipòsit.

Les borses s'han tensionat en confirmar Lagarde uns plans que ja va avançar al desembre. Dins de l'IBEX, entre els que pitjor ho han fet figuren els bancs (que precisament acumulen una pujada molt rellevant a causa d'aquestes intencions del banc central), liderats per Bankinter, que ha publicat resultats avui (amb un benefici net de 560 milions el 2022).

WALL STREET, TAMBÉ MAL

Les retallades d'avui a Europa segueixen descensos voluminosos que es van veure ahir a Wall Street (Dow Jones:-1,81%; S&P 500:-1,56%; Nasdaq:-1,24%) després de publicar-se unes vendes al detall i un índex de preus de producció del mes de desembre que van ser, als dos casos, pitjors del que s'esperava. Les retallades continuen avui dijous.

Aquest dimecres també es va conèixer el Llibre Beix de la Fed que, segons els experts, va aportar poc a la situació nord-americana, a banda del reconeixement que la pressió sobre els preus està començant a alentir-se.

"No obstant, el president de la Reserva Federal de Sant Lluís, James Bullard, va augmentar la incertesa en insistir en la necessitat que la Reserva Federal situï els tipus per sobre del 5% com més aviat millor. Aquest punt de vista entra en conflicte amb la idea predominant al mercat d'una pujada de 25 punts bàsics al mes que ve", comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

ALTRES ASSUMPTES RELLEVANTS

A més de Bankinter, l'altra empresa protagonista del dia és Netflix, que publica els comptes al tancament de Wall Street.

En un altre ordre de coses, al nostre país s'ha celebrat la cimera Espanya-França, durant la qual Emmanuel Macron i Pedro Sánchez han signat un Tractat d'Amistat. Els dos mandataris han assenyalat aquest dijous la necessitat d'assolir un acord al si d'Europa per enfortir les indústries comunitàries davant de les decisions comercials que duen a terme els EUA. Els dos mandataris també han reiterat el treball conjunt en la reforma del mercat energètic europeu.

Finalment, cal subratllar que es publiquen les actes de la darrera reunió del BCE, que queden deslluïdes després de les paraules de Lagarde, i que hi ha hagut reunió del Norges Bank, que ha mantingut els tipus sense canvis al 2,75%, tot i que n'ha anticipat un augment per al març.

PER SOTA DELS 8.833 PUNTS

L'IBEX 35 es va acostar aquest dimecres a la resistència clau dels 9.000 punts, però es va acabar girant.

"Després de les últimes pujades, el selectiu espanyol mostra uns alts nivells de sobrecompra, cosa que ens fa pensar en l'inici d'una correcció", advertia César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, al tancament de la jornada passada.

Afegia Nuez que cal estar molt pendents d'un tancament per sota dels 8.833 punts. "Aquest seria el senyal que ens confirmaria una parada al camí, sense descartar uns descensos fins al nivell dels 8.500 punts. No seria una bogeria que pogués continuar pujant, però el més normal és que per aquests preus vegem una parada al camí ".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0798 dòlars (+0,06%). El petroli puja a prop de l'1%. El Brent se situa als 85,73 dòlars i el WTI, al voltant dels 80 dòlars.

L'or puja (+0,8%, 1.922 dòlars) i la plata suma un 0,48% (23,76 dòlars).

El bitcoin avança posicions, però es manté per sota dels 21.000 (20.849 dòlars). L'ethereum suma un 0,3% (1.532 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,391%.

Noticias relacionadas

contador