L'IBEX i la resta d'Europa han registrat un rebot fortíssim aquest dimecres (IBEX: +4,88%, 8.163,10 punts), amb guanys del 6% i el 7% per a les borses de França i Alemanya. Això després que ahir es visqués una altra jornada volàtil, en què l'índex espanyol va tancar amb pujades de l'1,8%. Dins el selectiu, tots els títols han tancat en verd, excepte Repsol i Siemens Gamesa. Els valors que més han pujat han estat IAG i Sabadell.
- 11.769,40
- -1,09%
Amb permís de la volatilitat, els analistes tècnics de Bolsamanía ja s'aferraven a l'optimisme aquest dimarts i avançaven que, després de caure cap a la zona dels 7.200 punts dilluns i després reaccionar, i després de les pujades d'aquest dimarts, l'IBEX podria estendre les alces fins als 8.048 punts. Preus que finalment ha superat.
Tot i així, els experts avisen que cal extremar la cautela. "Molt de compte ja que, de moment, és només un rebot, i per això creiem que el més normal és que podem acabar veient la tornada de les vendes", apunten, ja que pot tractar-se de l'anomenat 'rebot del gat mort'. Rússia prossegueix amb la invasió d'Ucraïna, i els experts militars esperen que llanci una ofensiva sobre Kíiv en els propers dies.
Wall Street també registra un rebot destacat, encara que més contingut, després d'acabar amb moderades caigudes aquest dimarts, mentre que a l'Àsia s'han vist retallades aquesta matinada, especialment acusades als índexs xinesos.
Les dades oficials publicades al gegant asiàtic mostren que l'índex de preus de producció va augmentar al febrer el 8,8% interanual. Aquestes dades es comparen amb la pujada interanual del 9,1% del gener i s'acosten a les expectatives dels analistes d'un augment del 8,7%. Per part seva, l'IPC xinès del mateix mes va pujar un 0,9% respecte a fa un any, sense canvis respecte al creixement del gener i en línia amb les expectatives.
"Els mercats xinesos han retrocedit avui a causa de diversos factors", escriu en una nota Jeffrey Halley, analista de mercat per a Àsia-Pacífic d'Oanda. "La forta pujada dels preus de les matèries primeres, amb l'índex de preus al productor assolint el 8,80% aquest matí. El nombre creixent de casos de Covid-19 al continent, amb Hong Kong especialment pressionat. A més, les notícies que assenyalen que els governs locals estan sota tensió pressupostària tampoc ajuden al sentiment", explica.
D'altra banda, Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, explica al seu informe diari que les alces de la sessió passada es van deure en part a l'anunci de la UE, que va dir que està considerant la idea d'emetre bons conjunts per finançar despeses en defensa i energia. L'objectiu és reduir la dependència a l'energia russa.
"La perspectiva d'un nou pla d'estímul arran de tota aquesta volatilitat va ser vista com un esdeveniment positiu, encara que amb l'enorme advertència que, com amb qualsevol cosa relacionada amb la UE, el diable estaria en els detalls. En qualsevol cas, la notícia va ser ràpidament minimitzada pel vicepresident de la Comissió Europea i cap del Nou Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans", assenyala Hewson.
Per la seva banda, els guanys als mercats nord-americans no van durar, ja que les accions van canviar de rumb i van tancar a la baixa després que Rússia respongués a la decisió dels Estats Units i el Regne Unit de prohibir les importacions de petroli rus, imposant una prohibició d'exportació pròpia a tots els productes i primeres matèries fins al 31 de desembre. El petroli continua sent protagonista, encara que en aquest cas perquè ha baixat amb força més del 3% (Brent: 122,95 dòlars; WTI: 119,18 dòlars), ja que la Unió Europea ha reconegut que no pot prohibir la importació de petroli i gas rus.
Així mateix, cal destacar que la UE ha anunciat avui noves sancions a Rússia i que Kíiv i Moscou han acordat establir corredors humanitaris a diverses ciutats durant 12 hores. A més, Fitch ha rebaixat la valoració del país dirigit per Vladimir Putin i ha avisat d'un imminent default.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 1,1080 dòlars (+1,65%).
L'or cau amb força (-1,8%, 2.005 dòlars). La plata perd un 1,5% (26,48 dòlars).
El bitcoin puja un 10%, fins als 42.425 dòlars. L'ethereum guanya un 7%, fins als 2.752 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,92% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins a l'1,117%.