Caigudes a l'IBEX 35 (-1,18%; 8.078,10 punts) i vendes encara més importants a la resta de borses europees (el DAX alemany s'ha enfonsat més del 3%, igual que FTSE MIB italià), que fulminen les alces de la sessió passada motivades per la reunió d'emergència del Banc Central Europeu (BCE), i que evidencien els nervis dels inversors davant la successió de pujades de tipus dels bancs centrals, que estan endurint les seves polítiques monetàries de manera brusca i contundent, cosa que fa témer una recessió.
- 11.473,90
- 0,33%
L'últim ha estat el Banc d'Anglaterra (BoE), que ha decidit no arriscar-se i elevar els tipus a 25 punts bàsics, encara que alguns n'anticipaven una alça de 50 punts bàsics després de tot el que s'ha vist des d'ahir. I és que, la Reserva Federal (Fed) va anunciar aquest dimecres un increment de 75 punts bàsics en el preu dels diners, xifra que ha seguit un augment de 75 punts bàsics per part de l'autoritat monetària de Hong Kong; de 50 punts bàsics per part del Banc del Brasil; i l'inesperat increment del 0,5% per part del Banc Nacional de Suïssa, en què és la seva primera pujada de tipus en 15 anys.
Pel que fa al Banc Central Europeu (BCE) i la reunió sorpresa d'ahir, de la qual va sortir l'anunci de la creació d'un mecanisme per evitar la fragmentació dels diferencials de crèdit, els analistes comenten que "tracta de corregir el seu error (de la setmana passada), però el mercat el seguirà posant a prova en un futur proper". Assenyalen que haurà de presentar un pla creïble per controlar els diferencials de deute perifèrics a la reunió de juliol.
Wall Street va tancar aquest dimecres amb destacades pujades després que la Fed pugés tipus en 75 punts bàsics, la pujada més gran des del 1994, mentre que a Àsia també han dominat els avenços, encara que més moderats.
Jerome Powell va anticipar alces de 50 o 75 punts bàsics per a properes reunions. Esther George, presidenta de la Fed de Kansas City, es va desmarcar de la resta i es va voler atenir a les línies directrius originals i pujar els tipus en 50 punts bàsics. La Fed va rebaixar la previsió de PIB per al 2022 a l'1,7% des del 2,8%, una xifra que per a alguns segueix semblant optimista.
Quant a les previsions d'inflació, va elevar la seva estimació d'inflació per al 2022 del 4,3% al 5,2%, mentre que va rebaixar la previsió d'inflació per al 2023 del 2,7% al 2,6%.
Després del ral·li d'alleujament d'ahir, Wall Street es torna a enfonsar i marca nous mínims anuals, amb el Dow Jones per sota de 30.000 punts, cosa que indica el temor dels inversors que la Fed hagi de provocar una recessió per controlar la inflació, tal com va passar als anys 80 amb Paul Volcker al capdavant del banc central. A més, l'S&P 500 no va poder recuperar el nivell dels 3.800 punts, per la qual cosa no es descarten caigudes addicionals fins als 3.500 punts.
Pel que fa al Banc d'Anglaterra, molts esperen que avui pugi els tipus en 25 punts bàsics. Tot i això, després del que va fer ahir la Fed, cobra més força un possible increment de 50 punts bàsics.
"El que s'espera del BoE és una pujada dels tipus d'interès de 50 punts bàsics. Això és perquè el Regne Unit s'enfronta a una greu situació de privació; les xifres del PIB s'estan reduint i estan caient al ritme més ràpid en més d'un any", indica Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade.
A l'agenda econòmica, les peticions setmanals de desocupació dels EUA i l'índex manufacturer de la Fed de Philadelphia s'han situat per sota del que s'esperava.
D'altra banda, Macron, Scholz i Draghi han viatjat a Ucraïna per buscar una sortida a la guerra i intentar convèncer Zelenski que busqui un alto el foc amb Rússia per aturar un conflicte les conseqüències del qual estan provocant una crisi econòmica molt important a tot Europa. Qualsevol avenç en aquest sentit pot provocar un gran ral·li alcista en uns mercats molt castigats i sobrevenuts.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,00504 dòlars (+0,58%). El petroli cau lleugerament. El Brent se situa als 117,63 dòlars i el West Texas, als 114,72 dòlars.
L'or avança un 1,5% (1.846 dòlars) i la plata, un 1,6% (21,76 dòlars).
El bitcoin cedeix un 2,9% (21.124 dòlars) i l'ethereum, un 5% (1.114 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa al 3,32% i la del bo espanyol es relaxa fins al 2,89%.