ibex portada rojo caidas

Fortíssima volatilitat la que s'ha vist aquest dimarts als índexs del Vell Continent. L'IBEX 35 ha tancat gairebé pla (+0,05%, 8.493,20 punts) després de marcar un mínim intradia als 8.262 punts a l'obertura després de caure entre un 1% i un 2,5% aquest matí després dels darrers moviments de Rússia. La resta de grans índexs europeus també han tancat gairebé plans després d'arribar a caure un 2% als primers moments del dia.

El president Vladimir Putin, que no sembla gaire interessat a reunir-se amb Joe Biden, tal com us vam explicar ahir, ha fet un pas més en l'escalada de tensions en anunciar que Rússia reconeix la sobirania de les forces rebels sobre les regions en disputa del est d'Ucraïna, Lugansk i Donestk, validant així les seves pretensions d'autogovern dels rebels.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Això, alhora, li dona la cobertura que necessita per envair el territori ucraïnès en suport de les forces rebels, cosa que ha ordenat a les tropes russes que facin en un paper de "manteniment de la pau".

"Deixant de banda que qualsevol moviment seria una violació del dret internacional, també fa un forat en els acords d'alto el foc de Minsk i fa que qualsevol possibilitat d'una desescalada imminent sigui encara més difícil del que era fins ara", indica el director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, Michael Hewson.

Wall Street cotitza amb pèrdues moderades, en descomptar els inversors que ara com ara la situació es limitarà a sancions econòmiques per a Rússia. Joe Biden té previst anunciar més sancions a partir de les vuit del vespre, hora espanyola.

Les borses asiàtiques han caigut amb ímpetu, amb descensos a l'índex de Hong Kong propers al 3%. El petroli puja amb ganes, encara que també ha moderat el seu avenç després d'acostar-se als 100 dòlars per barril, amb alces properes al 2% al WTI (92,93 dòlars) i de l'1,6% al Brent (96,92 dòlars). Els preus del gas natural s'estan revalorant més d'un 10%.

Les criptodivises també s'hi estan veient afectades, amb caigudes que ara es moderen i que són de l'1,5% en el bitcoin (37.643 dòlars) i de l'1,8% en el ethereum (2.601 dòlars), mentre que l'or puja lleument i supera els 1.900 dòlars per unça, màxims de gairebé nou mesos.

En un discurs que va durar al voltant d'una hora ahir a la nit, el president rus va continuar afirmant que la decisió d'admetre Ucraïna a l'OTAN ja estava presa i que una expansió més gran era només qüestió de temps. Va afegir que les forces ucraïneses haurien de detenir les seves accions contra les regions separatistes immediatament.

"Després que Putin llancés el guant ahir a la nit, la pilota està ara fermament a la teulada de l'OTAN, amb la possibilitat molt real que les sancions no siguin suficients, encara que seran en gran mesura el punt de partida. Si l'OTAN, els EUA, el Regne Unit i, sobretot, les nacions de la UE no es poden unir al voltant d'una resposta de sancions significativa i de gran abast, i en el cas de l'OTAN, traçar una línia definitiva a la sorra, arran dels esdeveniments d'ahir a la nit, aleshores cal preguntar-se què els impulsaria a fer-ho, ja que els dictadors poques vegades s'aturen", afegeix Michael Hewson.

DE PHARMAMAR A CELLNEX

Dins de l'IBEX, la majoria dels valors han tancat en vermell, encara que la sessió ha anat de menys a més. El que millor ho ha fet ha estat Cellnex després d'una retallada de JP Morgan que, tot i així, segueix atorgant-li un gran potencial des dels preus actuals de cotització.

El valor que cau més ha estat PharmaMar, que està posant a prova el suport dels 52,14 euros, seguït d'Inditex.

El sector bancari europeu s'ha recuperat considerablement, ja que ha cedit només un 0,6% (ha arribat a caure un 2%). Cal assenyalar, a més, que la borsa russa ha pujat més de l'1% malgrat baixar més del 5% a l'obertura.

ALTRES REFERÈNCIES DESTACADES

A banda del conflicte entre Rússia i Ucraïna, que ho ocupa tot, l'agenda d'aquest dimarts inclou dades rellevants, com l'IFO alemany (ha sortit millor del que s'esperava) i els PMI serveis i manufacturers dels EUA, que han superat els pronòstics del consens.

Així mateix, s'anunciaran resultats empresarials rellevants. HSBC ha comunicat avui que ha avançat un any el seu objectiu clau de rendibilitat i ha duplicat amb escreix els beneficis anuals.

A Espanya, ha publicat les seves xifres Enagás (va guanyar un 9% menys que el 2021).

Noticias relacionadas

contador