ep bolsa  el ibex 35 rebota un 16 en la media sesion y cotiza por encima de los 8400 enteros
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat divendres a l'alça (+1,08%, 8.127 punts) recolzat en les pujades de les energètiques després que el Govern hagi decidit suavitzar l'impost que pensa aplicar-los i acomiada la setmana amb saldo positiu (+0,4%) per cinquena ocasió consecutiva. La bona jornada del selectiu espanyol té com a protagonistes les energètiques: Endesa, Repsol, Iberdrola... També ho han bé els bancs, liderats per Bankinter i Santander. La resta de borses europees han pujat igualment de forma destacada (Dax: +1,16%; Cac: +1,04%; Ftse MIB: +1,38%).

  • 11.953,20
  • 1,36%

Dins del Mercat Continu, han destacat les fortes alces en Berkeley, després de demanar a Pedro Sánchez negociar per assolir un acord sobre la mina d'urani a Salamanca. Ha dit que aquesta seria el pas previ a un possible arbitratge internacional en cas de no assolir un acord satisfactori.

SETMANA TRANQUIL·LA

Les borses acomiaden avui una setmana considerablement tranquil·la. El més 'complicat' n'ha estat, probablement, la crisi provocada pel míssil que va caure a Polònia, que dona la impressió d'haver-se superat. També ha estat una setmana marcada per les dades macro (PIB i IPC a la zona de l'euro) i pels resultats empresarials. Naturalment, el pla fiscal del Regne Unit, amb què intenta recobrar la 'normalitat' econòmica, n'ha ocupat igualment un paper destacat.

Aquest divendres hi ha escassetat de referències d'interès. Ha comparegut la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ha dit que preveuen explicar al desembre com reduiran el balanç del banc central. A més, el Regne Unit ha publicat les vendes al detall d'octubre (pugen un 0,6% en taxa mensual).

ATENTS ALS 8.000

Després d'arrencar la setmana cotitzant per sobre dels 8.200 punts, l'IBEX ha reculat durant les últimes jornades. Els experts de Bolsamanía diuen que això és normal tenint en compte l'elevada sobrecompra després de revalorar-se un 14% a l'últim mes.

"Actualment es mou al voltant del primer nivell de suport que presenta als 8.000 punts. Si no aconsegueix subjectar-se en aquests preus, és probable que puguem veure una extensió de les caigudes fins al suport clau dels 7.800", adverteix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"Seria un bon senyal l'entrada de les compres abans de perdre aquests preus, ja que el més segur és que si aconsegueix pujar per sobre de la mitjana de 200 sessions, es plantejaria un canvi de tendència. Un tancament per sobre dels 8.235 punts seria el que ens faria plantejar-nos seriosament una tornada al camí alcista", afegeix.

ELS TREBALLADORS DE TWITTER DIUEN 'PROU'

Elon Musk ha donat un ultimàtum aquesta setmana als treballadors de Twitter perquè es comprometin amb la feina "extremadament dura" i ells han respost que "fins aquí hem arribat". Segons informen diferents mitjans internacionals, molts treballadors de Twitter s'han negat a acceptar el que esperava, posant potencialment en risc les operacions de la companyia.

Han estat tants els treballadors que han decidit marxar que s'ha creat una gran confusió sobre quines persones podien accedir a l'empresa i Twitter ha tancat les oficines fins dilluns, informa Bloomberg. Afegeix que Musk ha tractat durant les últimes hores de convèncer la gent perquè es quedi.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0352 dòlars (-0,07%). El petroli cau amb ganes. El Brent se situa als 87,24 dòlars i el WTI, als 79,15 dòlars.

L'or cedeix lleugerament (1.758 dòlars) i la plata avança un 0,64% (21,11 dòlars).

El bitcoin, pràcticament pla als 16.600 dòlars, i l'ethereum, puja lleugerament i lluita per mantenir els 1.200 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,814%.

Noticias relacionadas

contador