L'IBEX-35 ha caigut amb ganes aquest divendres, ha estès les retallades de la jornada passada, ha perdut el suport dels 8.200 i posa en perill els 8.100 punts (-1,29%, 8.112 punts); el selectiu espanyol s'ha deixat un 2,13% als últims cinc dies. La resta de places europees també ha cedit de forma pronunciada (DAX: -0,67%, CAC: -1,08%, FTSE MIB: -0,16%; FTSE 100: -1,27%) després dels números vermells de ahir. Dins del selectiu espanyol han destacat les reculades en Meliá, Cellnex, Naturgy i Ferrovial, mentre que els bancs han estat els protagonistes al costat positiu (CaixaBank, Sabadell, Bankinter...). Repsol ha estat notícia avui després d'anunciar la compra d'Asterion Energies per 560 milions d'euros, cosa que accelera la seva estratègia en renovables.
- 11.467,30
- 0,24%
Es tanca així una setmana que ha estat absolutament trepidant i que ha estat totalment marcada per l'actuació dels bancs centrals. L'última, la del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous, sens dubte no va agradar al mercat: pujada de tipus de 50 punts bàsics i una Christine Lagarde agressiva sobre els plans futurs, cosa que fa que augmenti el temor d'una recessió i cosa que va produir que les places del Vell Continent tanquessin amb caigudes importants ahir.
"És força obvi que pujades significatives dels tipus d'interès d'una manera sostinguda significa que hem d'esperar pujades dels tipus d'interès de 50 punts bàsics durant un període de temps", va afirmar contundent la presidenta del BCE.
També Wall Street està patint aquesta setmana després que la decisió de la Reserva Federal (Fed) i les paraules de Jerome Powell d'un dia abans tensessin igualment el mercat, ja que aquest va deixar clar que el banc central nord-americà mantindrà la seva lluita contra la inflació, cosa que fa preveure més alces de tipus.
El Banc d'Anglaterra, per la seva banda, també es va mostrar agressiu (encara que menys) i va avançar més pujades aquest dijous, i tot això en conjunt porta els inversors a pensar que queda molt camí en la batalla contra la inflació i que aquest risc que es produeixi una recisió, i que sigui cada cop més profunda, augmenta.
A les caigudes d'ahir a l'altra banda de l'Atlàntic també hi van contribuir unes dades macro més febles del que s'esperava. Les vendes al detall van baixar més del previst el mes de novembre (un 0,6% mensual, enfront del 0,1% que preveia el consens).
Avui els inversors continuaran coneixent dades macro rellevants. Com a colofó a una setmana que ha estat plena de cites molt importants, s'han publicat els PMI avançats del desembre del sector manufacturer i serveis. A més, també s'ha anunciat l'IPC de la zona de l'euro del novembre, que baixa per primera vegada en 17 mesos, fins al 10,1%, encara que cau menys del que anticipava Eurostat.
CAP ALS 8.000?
L'IBEX ha perdut aquest divendres el suport dels 8.200 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions.
"Alerta a l'abandonament d'aquest nivell de preus, ja que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.000 punts", adverteix César Nuez, analista de Bolsamanía.
Tot i això, Nuez apunta que l'aspecte tècnic de l'IBEX segueix sent bo, si bé no veurem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 8.469 punts. A mitjà termini, la resistència clau es troba als 8.540 punts.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0617 dòlars (-0,08%). El petroli perd el 2,8%. El Brent se situa una altra vegada per sota dels 80 dòlars (78,68 dòlars) i el WTI, als 73,99 dòlars.
L'or puja lleugerament (1.799 dòlars) i la plata baixa un 0,2% (23,24 dòlars).
El bitcoin cedeix un 3,2% (16.858 dòlars) i l'ethereum perd un 6,3% (1.191 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,49%.