L'Ibex i la resta de places europees cauen moderadament aquest dilluns (Ibex: -0,38%. 8.743; Cac: -0,33%; Dax: -0,02%; Ftse 100: -0,45%). Això, després que el selectiu espanyol pugés el divendres passat un 1,46%, però perdés un altre 1,46% en l'acumulat setmanal. Dins del selectiu destaquen les alces en Solaria o Siemens Gamesa i les caigudes en Acerinox, IAG o ArcelorMittal.
- 11.720,90
- -1,50%
Aquestes pròximes cinc jornades estaran marcades per la publicació de les dades d'IPC als EUA (dimarts) i l'eurozona (divendres), pels resultats empresarials que donaran a conèixer els bancs a l'altre costat de l'Atlàntic i per les reunions d'alt nivell.
Després que aquest cap de setmana els ministres d'Economia del G20 aprovessin l'acord global sobre l'impost de societats, els ministres d'Economia de la zona euro debatran aquest dilluns les polítiques econòmiques i financeres. A ells s'unirà la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, que probablement tornarà a pressionar perquè Brussel·les abandoni la seva proposta d'impost digital.
"No hi ha dubte que aquesta setmana està repleta d'acció. Els inversors han de romandre atents perquè començarà la temporada de guanys, i les lectures crucials de la inflació de juny es publicaran també el dimarts (als EUA). Igualment està previst que Jerome Powell, president de la Reserva Federal, atesti davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants sobre la política monetària semestral. Aquests esdeveniments haurien d'ajudar els inversors a determinar com canviarà la Fed la seva política monetària en els pròxims mesos", explica Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade.
Aslam anticipa que s'esperen xifres "sòlides" per a les empreses estatunidenques que presenten els seus comptes aquesta setmana, especialment per als bancs. "Els operadors preveuen que les empreses del S&P 500 creixin gairebé un 65% en el segon trimestre en termes interanuals, recuperant-se de la caiguda causada per la pandèmia de coronavirus. L'augment previst del creixement seria el més elevat des del quart trimestre de 2009", apunta.
D'altra banda, els inversors seguiran molt pendents de l'evolució de la variant Delta de coronavirus en el món, una circumstància que va causar importants caigudes en les bosses la setmana passada. "La propagació de la variant Delta va pesar en el sentiment de risc la setmana passada. No obstant això, un nombre cada vegada major d'estudis mostra que, si bé les vacunes són lleugerament menys eficaces per a prevenir la malaltia simptomàtica de la variant Delta, continuen tenint una eficàcia extremadament alta contra la malaltia greu", expliquen els experts de Danske Bank en el seu informe de mercats d'aquest dilluns.
Les borses asiàtiques han viscut una jornada clarament positiva després que Wall Street acabés el divendres passat amb alces d'entre l'1% i el 1,30%. Les accions xineses també van trobar suport després que el banc central retallés les reserves obligatòries dels bancs per a donar suport al creixement. Els futurs americans cedeixen lleugerament a aquestes hores.
VIRGIN GALACTIC
Virgin Galactic roman de moment tranquil·la en bossa després que el seu fundador, Richard Branson, s'hagi convertit en la primera persona a fer un viatge a l'espai en la seva pròpia nau, aplanant el camí per a futurs viatges d'aquest tipus i avançant-se al seu competidor, Jeff Bezos, que té previst fer el propi el pròxim 20 de juliol.
L'esdeveniment va ser cobert per la televisió nacional, la qual cosa no sols va ser una gran publicitat per a l'empresa, sinó que també va proporcionar garanties a altres potencials viatgers espacials de l'emocionant que és el viatge, diuen els experts.
Els analistes subratllen que la competència en l'àmbit dels viatges espacials serà cada vegada més intensa.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1868 dòlars. El petroli cau moderadament, fins als 75,17 dòlars el Brent i els 74,21 dòlars el West Texas.
L'or i la plata cauen entre un 0,6% i un 0,8%, fins a 1.799 dòlars i 26,03 dòlars, respectivament.
El bitcoin puja un 1,5%, fins als 34.442 dòlars, i l'ethereum avança un 0,9%, fins als 2.156 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa en el 1,346%.