ep filed - 23 january 2020 hessen frankfurt main christine lagarde president of the european central
Boris Roessler/dpa - Archivo

L'Ibex (-0,17) ha tancat pla en una jornada en la qual els números vermells han estat els grans protagonistes. El selectiu espanyol s'ha desmarcat de les caigudes de la resta d'Europa gràcies a l'impuls del BCE i Lagarde.

Fora del selectiu espanyol destaquen les importants pujades de DIA (+3,6%) després de comunicar un augment de les seves vendes netes en el segon trimestre, amb tots els seus mercats per primer vegada en positiu des del quart trimestre de 2016.

  • 11.473,90
  • 0,33%

Els analistes no esperaven canvis a la política monetària del BCE, ja que l'organisme acabava d'augmentar les seves compres d'actius al juny. "La veritable atenció se centrarà en Christine Lagarde, que utilitzarà la roda de premsa per animar els líders polítics europeus a acordar el Fons de Recuperació de la UE a la cimera d'emergència que se celebrarà a la fi de la setmana", assenyala Paul Diggle, economista sènior d'Aberdeen Standard Investments.

"No obstant això, amb els diners del Fons de Recuperació que es desemborsaran gradualment durant un període d'uns quants anys, pensem que el BCE pot haver de tornar actuar més endavant enguany, i és molt possible una nova expansió del QE al setembre o desembre", afegeix.

Danske Bank afegeix sobre aquest tema que creuen que el to del missatge del BCE sigui "cautelosament optimista" i adverteix que, després de l'última millora de dades macro, el BCE podria donar senyals que vol frenar el programa de flexibilització, ja que l'economia s'està recuperant a un ritme més ràpid de l'esperat. No obstant això, des de Danske avisen que el mercat podria no estar preparat per a un missatge "menys optimista".

Cal recordar que el mes passat el programa de compres d'emergència per a pandèmies (PEPP) es va incrementar en 600.000 milions d'euros, fins a 1,35 bilions d'euros, i el termini del mateix es va ampliar des de finals de 2020 fins a juny de 2021. També es van retallar les previsions d'inflació i creixement.

Aquesta matinada Xina ha publicat una sèrie de dades macro. La lectura anual del PIB per al segon trimestre va ser del 3,2%, i l'estimació de consens va ser del 2,5%. Al primer trimestre, la lectura del PIB va ser de -6,8%. Les vendes al detall al juny van ser de -1,8%, per sota de la previsió del 0,3%, mentre que la lectura anterior va ser de -2,8%. La producció industrial del mes passat va mostrar un creixement del 4,8%, i els economistes esperaven un 4,7%. L'informe de maig va ser del 4,4%. La inversió en actius fixos va caure un 3,1%, i la previsió era de -3,3%, tenint en compte que l'última lectura era de -6,3%. Els experts apunten que els mercats de valors a l'Àsia han viscut una jornada negativa ja que existeix la preocupació que la despesa i la inversió a la Xina continuïn sent febles.

Quant a altres dades que es van conèixer aquest dimecres, el Llibre Beix de la Fed indica que gairebé el total dels 12 districtes van veure un augment de l'activitat en reduir-se les restriccions del tancament. D'altra banda, la producció industrial dels Estats Units va registrar al segon trimestre una caiguda del 42,6% en taxa anualitzada, la qual cosa representa el major enfonsament després de la Segona Guerra Mundial.

Finalment, en el que respecte a l'aspecte tècnic de l'Ibex, el selectiu té una altra vegada a prop la resistència clau dels 7.663 punts. "Molt atents a la superació d'aquest nivell d'oferta ja que, si el deixa enrere, podrien estendre's els guanys fins al nivell dels 8.000 punts, preus on es troba la mitjana de 200 sessions. Aquesta mitjana separa la tendència baixista de l'alcista", recalca César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Noticias relacionadas

contador