ep archivo   un panel con valores del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (-2,20%; 8.139,20 punts) i la resta d'índexs europeus han caigut amb força aquest dilluns, pressionats per les vendes destacades a Wall Street, que marca mínims anuals i estén la correcció. Dins el selectiu espanyol hi ha diversos títols que baixen amb força. És el cas d'Almirall (avui ha anunciat resultats) i Repsol (pressionada per les caigudes del petroli) i Grifols, que ha perdut tot el que va guanyar divendres. Al costat positiu, només un valor, Sabadell, ha tancat en positiu per la mínima (els bancs en general són els que menys han baixat).

  • 11.473,90
  • 0,33%

La setmana està marcada pels resultats empresarials, per les dades d'inflació (als EUA, dimecres; al nostre país, divendres) i per tot el que té a veure amb l'evolució de la guerra a Ucraïna i el seu impacte en el context econòmic.

Aquest dilluns s'ha celebrat a Rússia el Dia de la Victòria contra els nazis i el món sencer ha seguit les paraules de Vladimir Putin. El consens coincideix que el president rus ha arribat a aquesta cita incomplint completament els seus plans a Ucraïna, on no esperava que passés el que està passant. El mandatari ha justificat la seva invasió afirmat que Occident estava "preparant la invasió de la nostra terra, incloent-hi Crimea". Ha afegit també que l'OTAN estava creant amenaces a les fronteres de Rússia.

En la seva intervenció davant d'una multitudinaria desfilada de tropes, tancs i material militar a Moscou, Putin també ha redoblat l'estratègia de Rússia de centrar-se a la regió oriental del Donbas. "Esteu lluitant per la vostra pàtria, pel seu futur", ha dit als combatents separatistes prorussos, assentats a les zones de Donetsk i Luhansk de la regió evitant qualsevol autocrítica pels crims de guerra comesos per les forces russes sota el seu comandament.

"La retòrica utilitzada per Putin suggereix que no està disposat a entaular converses de pau aviat, i això augmenta la incertesa actual", afirma David Madden, analista d'Equiti Capital.

D'altra banda, també pel que fa a la guerra, el G7 es va comprometre aquest diumenge a reduir la seva dependència de l'energia russa.

"Ens comprometem a eliminar gradualment la nostra dependència de l'energia russa, cosa que inclou eliminar o prohibir la importació de petroli rus", va afirmar el G7, integrat pels Estats Units, Alemanya, Canadà, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit. Tot i això, la Unió Europea no ha pogut acordar una postura similar, a causa de l'oposició d'Hongria, República Txeca i Eslovàquia, molt dependents del cru rus.

El petroli cau més del 5%, amb el Brent als 106,16 dòlars i el West Texas als 103,39 dòlars, pressionat pels confinaments a la Xina, que es poden estendre durant tot el mes de maig.

D'altra banda, la Comissió Europea ha donat llum verda a la proposta d'Espanya i Portugal per limitas el gas i limitar-ne el preu a 50 euros màxim durant un període de 12 mesos.

Així mateix, aquest dilluns els inversors han seguit pendents dels resultats empresarials, alhora que escassejaran les dades macro. A aquesta hora destaquen els d'Almirall, que guanya un 31% menys al primer trimestre. A més, Telefónica ha comunicat que la filial, Telefónica Tech, ha comprat l'alemanya BE-terna Group per 350 milions d'euros.

VA PERDRE SUPORTS

L'IBEX-35 va tancar divendres amb caigudes de l'1,34% i va perdre el suport dels 8.344 punts (va tancar a 8.322 punts).

"Es complica el seu aspecte tècnic del curt termini i tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.000 punts. Si no es pot subjectar en aquests preus, el més normal és que puguem acabar veient com cobreix el buit alcista que va deixar el passat 9 de març als 7.783 punts", adverteix César Nuez, expert de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Dins l'IBEX destaquen avui les pujades en els bancs (BBVA, Sabadell, Bankinter...) i les caigudes en Almirall (-4%) després dels seus comptes i en ArcelorMittal.

Cal destacar que l'aspecte tècnic de Santander i BBVA s'ha deteriorat i els dos podrien contribuir que continuessin les retallades del selectiu. Les dues entitats van perdre importants suports a la setmana passada, subratlla Nuez.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0533 dòlars (-0,17%). L'or cau un 1,2% (1.859 dòlars) i la plata baixa un 2,3% (21,84 dòlars).

El bitcoin perd un 5,7% (32.596 dòlars) i l'ethereum baixa un 6,5% (2.393 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,08% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cau fins al 2,209%.

Noticias relacionadas

contador