Després de la tempestat... Per molt passada que sigui, avui ve com l'anell al dit aquesta expressió per al bitcoin i el mercat de les criptomonedes, que s'ha embarcat en un merescudíssim rebot, amb la reina de les divises digitals tractant de consolidar novament l'important nivell de 30.000 dòlars, la primera de les seves resistències que cal superar per deixar de banda el marcat panorama baixista de la 'cripto' per antonomàsia. Els gràfics són desoladors després dels mínims del 12 de maig de 17 mesos, per sota dels 26.500 dòlars, segons dades de CoinMarketCap, però hi ha llum al final del túnel. "Hem rebut un senyal de compra per al bitcoin", indica l'expert en criptoactius Lark Davis, fundador de The Wealth Mastery.
- 76.492,35$
- 0,69%
Segons escriu aquest expert en un correu electrònic, "l'índex de força relativa (RSI) mostra lectures de sobrevenda la qual cosa és molt estranya. Potser passa una vegada a l'any". "Històricament aquest ha estat un bon moment per comprar", afegeix, encara que avisa que aquest indicador "es pot tornar encara més sobrevenut, ja que els preus poden baixar encara més i l'RSI mantenir-se en aquest estat de sobrevenda dies o setmanes".
"Dit això, no hi ha necessitat d'afanyar-se", subratlla Davis, ja que "hi ha hagut una quantitat extrema de trauma i dany fet als mercats aquesta setmana, i encara s'està desplegant". La capitalització total del mercat va arribar a perdre 600.000 milions de dòlars en un moment donat, fins a caure per sota dels 1,2 bilions de dòlars –es recupera fins als 1,3 bilions– i la correcció del bitcoin (BTC) ha estat d'aproximadament un 45% des del màxim anual del març, per sobre dels 48.000 dòlars. L'ethereum ha seguit els mateixos passos i ha intentat remuntar fins als 2.200 dòlars després de mínims als 1.750 dòlars, però es replega de camí als 2.000 dòlars.
"Si ens fixem en el gràfic de preus setmanals del bitcoin, podem apreciar com el doble gir dibuixat a l'entorn dels 64.000 dòlars ens podria estar donant forma a un doble sostre", indica l'analista tècnic de Bolsamanía César Nuez. "Aquesta formació té unes conseqüències aterridores per als propers mesos i és que l'objectiu de caiguda de la figura podria estar tranquil·lament als 8.000 dòlars". "Alerta que això suposa un 70% de caiguda des dels preus actuals. Hem de tenir molt en compte que aquests objectius de caiguda són a llarg termini i no descartem que, després d'una caiguda del 40% a l'últim mes i mig, puguem acabar veient algun rebot puntual", comenta.
Davis indica al seu text que ha desplegat "una petita quantitat de capital al bitcoin de moment", "però no gaire" i que està evitant "comprar 'altcoins'". I explica que els efectes de la fallida de la moneda estable UST (dòlar de terra), que ja val menys de 10 cèntims de dòlar (suposadament ha de mantenir la paritat amb el 'bitllet verd') seran “de gran abast encara que poden no ser immediatament evidents". Aquest punt de vista resumeix a la perfecció el sentiment entre els inversors. El 12 de maig, l'índex de domini del bitcoin -un indicador que mesura la quota de mercat de bitcoin enfront de les alternatives- va pujar fins a gairebé el 45%, el nivell més alt des del novembre del 2021. Això també podria indicar que, a mitjà de l'actual inestabilitat del mercat, els operadors veuen el BTC com l'opció més segura: l'or digital.
"La rotació del mercat està completament disparada", avisa Albert Salvany, consultor estratègic de Belobaba CryptoFund. "Perquè ens fem una idea, de la capitalització total dels 250 actius més grans de l'ecosistema (més del 95% del total), estem veient com està rotant en forma de volum de negociació més del 56%. Això implica que estem davant d'un canvi molt profund d'estructures de carteres i portfolis, i per tant de sentiment de mercat”, detalla.
Per a Davis, estem en un mercat baixista, una condició que implica un “joc de supervivència”. "No arruïnis el teu capital massa aviat", exclama. "Molt aviat podràs dir que has sobreviscut el mercat baixista del 2022". "Tots sabíem que el mercat de les criptomonedes és volàtil i ho està demostrant. Havent muntat aquestes onades abans, puc dir que sí, millorarà. Però això no vol dir que no sigui un procés brutal", expressa l'analista.