No estaran d'acord pel que fa a política monetària, però quan es tracta del mercat de les criptodividas i, especialment al Projecte Lliura de Facebook, el president de la Reserva Federal (Fed) i el dels Estats Units semblen la mateixa persona. Donald Trump s'ha fet resó de les paraules de Jerome Powell sobre la incursió en el mercat de les criptodivisas de la xarxa social i ha carregat contra la iniciativa de Mark Zuckerberg.
Noticia relacionada
Powell vapulea el Proyecto Libra de Facebook y el bitcoin se desangraL'inquilí de la Casa Blanca ha dilapidat la ‘cripto’ lliura, a través d'un missatge en el seu compte de Twitter. "No sóc un fan del bitcoin i unes altres criptomonedes, que no són diners, i el valor dels quals és altament volàtil i està basat en el no-res“, ha dit el republicà.
"Si Facebook i altres companyies desitgen convertir-se en un banc, han de buscar una nova Carta Bancària i estar subjectes a totes les regulacions, igual que altres bancs, tant nacionals com internacionals", ha agregat.
Aquestes declaracions han suposat un nou revés no només per al projecte de Mark Zuckerberg, sinó per al mercat en el seu conjunt, que no aconsegueix desembarassar-se del vermell i torna a les caigudes, després que les declaracions de Powell seguessin un 12% del seu valor. El bitcoin es canvia de mans en els 11.300 dòlars, després d'haver-se mantingut pràcticament tot el dijous per sota dels 12.000 dòlars.
El dimecres, el president de la Fed va avisar a Zuckerberg que “no pot seguir endavant” amb la seva moneda de xifrat fins que no es resolguin les serioses preocupacions que aquesta suscita. El recel de les autoritats monetàries davant un projecte que posa en escac el sistema bancari i la seva mateixa essència era més que previsible. Abans de Powell, el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, havia expressat que es mostrava atent i obert a aquest desenvolupament, però sense anar més enllà.
I és que la divisa de xifrat impulsada per la xarxa social aspira a arribar on mai ho ha fet el bitcoin, és a dir, convertir-se en un mitjà de pagament real i competir directament amb els bancs en el disseny de tota mena de productes financers. L'amenaça potencial és pantagruèlica: 2.400 milions d'usuaris fan tremolar a les entitats tradicionals. Després de la publicació del fullet tècnic de la lliura de Facebook, els experts van assenyalar que dispara un complex canvi en les regles del joc, ja que "pot convertir-se en una de les majors plataformes financeres del món”.