ep archivo   bitcoin 20230728131403
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes segueixen sense reaccionar. El bitcoin (BTC) retrocedeix dijous a hores d'ara després de pujar amb força a la sessió asiàtica i compensar les caigudes registrades en els últims compassos de la sessió nord-americana de dimecres. La criptomoneda reina cotitza al voltant dels 66.800 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix més del 2% i posa en perill els 2.500 dòlars.

  • 66.947,68$
  • -1,59%

Pel que fa a les altcoins, el panorama és força mixt. Alguns tokens com XRP, dogecoin (DOGE) o tron (TRX) repunten amb moderació, mentre que altres tants com toncoin (TON), avalanche (AVAX) o shiba inu (SHIB) retrocedeixen també amb contenció. Crida l'atenció la revaloració de més del 3% de la solana (SOL), mentre que el cardano (ADA) retalla més d'un 5%.

Sigui com sigui, el bitcoin ha aconseguit superar els 67.000 dòlars a les últimes 24 hores gràcies a la publicació del Llibre Beix de la Reserva Federal (Fed). L'informe, que es publica vuit vegades a l'any, va mostrar una nova "moderació" de la inflació a les últimes setmanes, ja que "els preus de venda van augmentar a un ritme lleu o modest a la majoria dels districtes".

Amb vista al futur, els enquestats "es van mostrar una mica més optimistes sobre les perspectives a llarg termini", encara que van destacar el pes d'una "elevada incertesa". Al mercat laboral, "l'ocupació va augmentar lleugerament durant el període de l'informe", i "molts districtes van informar d'una baixa rotació de treballadors". A més, els acomiadaments van continuar sent "limitats".

Aquestes dades, expliquen els experts de ForexLive, han convençut el mercat que la Fed retallarà els tipus d'interès en 25 punts bàsics (pb) a la reunió del novembre i també han augmentat la probabilitat d'una nova retallada al conclave del desembre. Durant els últims dies, alguns funcionaris de la Fed s'havien mostrat una mica més cauts, cosa que va disparar les rendibilitats dels bons i va posar sota pressió els actius de risc. Tampoc va ajudar l'informe d'inflació del setembre, que va sorprendre l'alça, així com les dades sòlides d'ocupació del mateix mes.

D'altra banda, les dades de la companyia d'anàlisi de cadena de blocs Glassnode mostren que el nombre d'inversors coneguts com a "balenes", aquells que tenen almenys 1.000 BTC, va augmentar a 1.678 a principis d'aquesta setmana, el nivell més alt des del gener del 2021. Aquesta acumulació creixent per part de grans tenidors, juntament amb un augment significatiu en vehicles d'inversió alternatius, com els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès), suggereix una major confiança en les perspectives del preu de bitcoin.

És important assenyalar que les balenes solen influir notablement en els preus de les criptomonedes, atès que en controlen una gran part del subministrament total. Per exemple, quan les balenes compren grans quantitats de bitcoin, poden reduir l'oferta disponible al mercat, cosa que tendeix a impulsar els preus a l'alça. L'activitat de les balenes també és monitoritzada de prop per altres inversors. Si es detecta que una balena està acumulant més bitcoin, això es pot interpretar com un senyal de confiança en els preus, cosa que podria generar-hi un repunt.

Tot i això, CryptoQuant assenyala que l'acumulació per part dels inversors minoristes ha disminuït a mesura que el preu del bitcoin s'acosta als 70.000 dòlars. Aquests analistes indiquen que les participacions al detall només van augmentar en 1.000 BTC als últims trenta dies, un ritme històricament lent per a aquesta mètrica. De fet, des de principis del 2024, les tinences d'altres grans inversors (aquells amb entre 1.000 i 10.000 BTC) han crescut més ràpidament que les dels inversors al detall, amb un augment de 173.000 BTC enfront dels 30.000 BTC acumulats per minoristes.

Així mateix, nombrosos analistes creuen que els actius de risc continuaran sent volàtils durant les jornades prèvies a les eleccions presidencials dels Estats Units, que se celebraran el proper 5 de novembre. Si bé és cert que Donald Trump és vist com el candidat més favorable a les criptomonedes, empreses com Standard Chartered pronostiquen que el bitcoin repuntarà sigui qui sigui el vencedor dels comicis.

contador