bitcoin 2007769 1920 2 1024x719

Pocs moviments al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) puja amb moderació i intenta recuperar els 26.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) gairebé no puja i es manté per sota dels 1.650 dòlars.

Els actius digitals segueixen sense donar senyals d'anar en una direcció o en una altra. Després de l'optimisme generat per la victòria de Grayscale davant la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès), el preu de les grans criptomonedes del mercat va perdre tot el que havia guanyat després que el regulador anunciés que endarreriria la seva decisió sobre els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat proposats per BlackRock, Invesco, WisdomTree i Fidelity, entre d'altres.

La Comissió disposa d'un total de 240 dies des de l'inici de l'examen de les sol·licituds per prendre una decisió definitiva. Tradicionalment, el regulador ha utilitzat tots els períodes possibles de comentari i revisió per endarrerir la presa de decisions definitives fins que hagin transcorregut aquests 240 dies, i per això aquestes decisions eren d'esperar.

És important recordar que la SEC podria tornar a ampliar el termini per donar resposta a aquestes peticions, atès que va començar el procés de revisió dels ETF a mitjans de juliol. La majoria dels experts creuen que el regulador no emetrà un veredicte fins ben entrat el primer trimestre del 2024, concretament fins al març. La setmana passada, els analistes de Bloomberg Eric Balchunas i James Seyffart van augmentar en 10 punts percentuals, fins al 75%, la probabilitat que la SEC aprovi un ETF de BTC al comptat el 2023, encara que van advertir que un retard era probable.

De la mateixa manera, el mercat valora les importants dades macroeconòmiques conegudes la setmana passada. D'una banda, la inflació PCE dels Estats Units, un dels indicadors favorits de la Reserva Federal (Fed), ha repuntat el juliol fins al 3,3% en taxa interanual, després de tancar el juny al 3%. Alhora, l'informe d'ocupació de l'agost va reflectir la creació de 187.000 llocs de treball, una xifra notablement per sobre de la previsió del consens (170.000) i de la dada del mes de juliol (157.000).

Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, assenyala que aquesta lectura fa que sigui "més probable" que "les coses segueixin per bon camí pel que fa a la Reserva Federal". "Bàsicament, les dades han confirmat una vegada més que està en joc un debilitament del mercat laboral, mentre que el panorama general del mercat laboral segueix sent sòlid. Per tant, la majoria dels operadors creuen que és més probable que la Fed se'n mantingui al marge, però al mateix temps, la pressió inflacionària roman intacta", afegeix. De la mateixa manera, els estrategs d'Oxford Economics asseguren que "l'informe d'ocupació d'agost dona a la Reserva Federal molt de marge per deixar la política estable".

Segons dades de l'eina FedWatch de CME, els inversors donen per fet, amb una probabilitat de més del 90%, que la Fed farà una pausa en el cicle d'enduriment dels tipus d'interès el proper 20 de setembre. Amb tot, el consens atorga una probabilitat al voltant del 33% que el banc central nord-americà executi una pujada més des del començament d'any, cosa que portaria els tipus d'interès fins al rang de 550-575 punts bàsics.

Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, creu que la criptomoneda reina ha complicat el seu aspecte tècnic després de les caigudes recents. "No tornarem a veure un senyal de fortalesa en el seu aspecte tècnic mentre no aconsegueixi superar el nivell dels 28.620 dòlars, preus un 10% per sobre dels nivells actuals de cotització", apunta.

A la resta del mercat, pujades moderades a les principals altcoins: cardano (ADA), ripple (XRP), solana (SOL)… En destaquen els descensos de més del 0,5% en dogecoin (DOGE).

contador