El bitcoin tracta d'agafar aire aquest dilluns i es mostra gairebé pla després de la brutal pallissa de diumenge que va provocar vendes abruptes en la creació de Satoshi Nakamoto i la resta d''altcoins'. La més operada de les monedes de xifrat es canvia de mans al voltant dels 57.000 dòlars, lluny del màxim històric de la setmana passada en gairebé 65.000 dòlars, aconseguits a la calor del debut borsari de Coinbase.
El panorama en l'ethereum, la segona moneda criptogràfica per capitalització de mercat és similar, amb el seu preu als 2.250 dòlars, marcant distàncies també amb la seva recent fita als 2.500 dòlars. El ripple torna a les pujades, a l'igual que el binance coin, mentre el dogecoin segueix entestada a pujar i ho fa un 20%, fins als 0,32 dòlars. La capitalització total es manté per sobre dels 2 bilions, però amb una caiguda de més de 150.000 milions. El valor total del bitcoin també resisteix per sobre del bilió de dòlars.
El mercat es llepa les ferides després que alguns qualifiquessin de punxada de la bombolla especulativa generada la setmana passada per l'estrena del criptobróker dels EUA. La major criptodivisa per valor de mercat va caure d'uns 60.000 dòlars fins als 52.148 dòlars en 15 minuts durant la sessió asiàtica, liquidant posicions per valor de gairebé 4.000 milions de dòlars al mercat de derivats, segons Ryan Watkins, de Messari.
Encara que es desconeix el motiu exacte de la sobtada caiguda, és possible que l'estat d'ànim del mercat s'hagi agrit a causa dels rumors que el Tresor dels EUA està planejant acusar diverses institucions financeres de blanqueig de diners mitjançant l'ús de criptodivises, segons informa Coindesk.
A més, CNBC va tuitejar ahir a la nit un informe d'ara fa un mes sobre l'Índia que es prepara per prohibir possiblement les criptodivises al país. Aquest informe es basava en una història de Reuters que citava un funcionari del govern no identificat i que ja va ser rebaixat pel mateix govern de Narendra Modi, encara que sembla clar que s'està elaborat alguna normativa per a les monedes criptogràfiques.
Això se suma a les notícies que van transcendir divendres que Turquia prohibirà l'ús del bitcoin i altres actius de xifrat per al pagament de béns i serveis, al·legant els possibles danys "irreparables" i els importants riscos d'aquestes transaccions.
Aquest dramàtic augment de l'escrutini governamental era previsible, segons fonts de mercat. Però lluny de ser un impediment, l'enduriment de les regles que regeixen els criptobròkers i la inversió en aquests actius és més que benvingut per la comunitat. Fins a una legislació tan extrema com la turca, que des del 30 d'abril vetarà les 'criptos' com a mitjà de pagament, té el seu costat bo atès que "demostra que el mercat global realment està prenent el bitcoin com un valor refugi davant la desacceleració que s'està produint en l'economia", comenta Álvaro Alcanyís, CMO i cofundador d'Onyze.
Sense anar tan lluny, l'opinió dels experts és que el gran desafiament serà trobar l'equilibri entre la naturalesa sense fronteres del bitcoin i altres tokens digitals i un escrutini cada vegada més gran de les autoritats financeres mundials. Però la regulació és el preu que cal pagar perquè cada cop entrin més participants a aquest mercat, de manera que s'espera "una altra ronda d'intents bastant dràstics de regular aquest espai", va avisar Sheila Warren, cap de dades, cadena de blocs i actius digitals del Fòrum Econòmic Mundial, en un seminari en línia de Bloomberg dijous. "A mesura que hi ha més i més activitat, hi ha més i més senyal de demanda, perquè els reguladors es comprometin i s'hi involucrin", ha declarat.
Per als experts, la correcció a curt termini era més que previsible, però "si ho mirem amb una perspectiva a mitjà-llarg termini, el més probable és que visquem una gran consolidació d'aquests actius després de les notícies que s'estan donant durant aquests últims dies, i que estan mantenint la tendència que el mercat 'cripto' té des de finals de 2020", arrodoneix Alcanyís.