ep archivo   criptomoneda bitcoin
ESET - Archivo

Les criptomonedes pugen amb moderació aquest dijous. El bitcoin (BTC) es va recuperar durant les últimes hores de la sessió nord-americana i les primeres de la sessió asiàtica, arribant a superar els 58.500 dòlars. Amb tot, la criptomoneda reina modera les alces i cotitza ara per sobre dels 57.000 dòlars. Una cosa semblant passa a l'ethereum (ETH), que intenta consolidar els 2.400 dòlars després de quedar-se a prop de perdre els 2.300 dòlars durant les últimes jornades.

  • 60.312,58$
  • 0,09%

Les altcoins cotitzen amb signe mixt. Tokens com a solana (SOL) o dogecoin (DOGE) pugen per sobre del 2% i altres com a cardano (ADA) registren alces una mica més contingudes. Al costat contrari, altres criptos com Binance coin (BNB) o tron (TRX) cauen amb moderació, mentre que toncoin (TON) perd més d'un 3%. Aquesta última ha perdut un 9% del seu valor durant els últims dies i eleva la pèrdua anual al 45%, molt afectada per la detenció de Pavel Durov, fundador de Telegram.

Aquesta evolució dels preus ha tingut lloc mentre el conegut Índex de Por i Cobdícia Cripto (Crypto Fear & Greed Index, en anglès) ha retrocedit fins a tornar a indicar una situació de “por” al mercat. Aquesta mètrica representa l'entusiasme del mercat cap al bitcoin i altres grans criptomonedes, amb zero mostrant una por extrema i 100 corresponent a una avarícia extrema. Però també pot ser entesa altrament.

Els analistes recorden que una lectura de "por" pot indicar una oportunitat de compra, mentre que una d'"avarícia" pot donar lloc a un bon escenari per a la venda a causa de l'elevada demanda o una potencial situació de sobrecompra i posterior correcció. En aquest sentit, les últimes caigudes significatives d'aquesta mètrica han coincidit amb importants repunts al mercat: a principis de juliol, el bitcoin va caure fins als 53.000 dòlars per, a finals de mes, vorejar els 70.000 dòlars després que es dissipara la por del programa de reemborsaments de Mt. Gox. A l'agost també va passar una cosa semblant, amb la criptomoneda reina caient fins als 49.000 dòlars i l'índex indicant una situació de "por extrema" per, tres setmanes després, escalar fins als 65.000 dòlars.

Molts inversors són optimistes amb el potencial del bitcoin i de la resta de criptos, ja que esperen que la més que previsible retallada de tipus d'interès que durà a terme la Reserva Federal (Fed) apuntalarà els preus i afavorirà els actius de risc. Les dades de l'eina FedWatch de CME mostren que el consens està més dividit que mai sobre la propera decisió del banc central nord-americà, ja que donen un 57% de probabilitat que la baixada sigui de 25 punts bàsics i un 43% que aquesta sigui de 50 punts bàsics.

Però no tothom és tan positiu. En un informe recent, els estrategs de Bitfinex alerten que el bitcoin podria caure fins a un 20% i retrocedir fins als 40.000 dòlars si la Fed opta per una baixada de 50 punts bàsics de les taxes de referència. Tot i això, aquests estrategs creuen que aquesta lògica "podria ser negada amb força facilitat" si les condicions macroeconòmiques "canvien". "Són temps incerts per als operadors. La creixent correlació del bitcoin amb actius de risc tradicionals com l'S&P 500 suggereix que els seus moviments de preus seguiran estretament lligats a les condicions macroeconòmiques mundials", afirmen.

Per contra, la companyia d'anàlisi cripto K33 Research creu que hi ha diversos factors en joc que estan creant una atractiva oportunitat per a la compra de bitcoin en aquests moments. "Comprar en plena sagnia al setembre per construir exposició per al quart trimestre ha estat històricament la millor estratègia al comptat: un inversor que opti per comprar l'obertura d'octubre i vendre el tancament d'abril hauria obtingut rendiments del 1.449% des del 2019, mentre que un operador que opti per l'estratègia oposada hauria obtingut rendiments nets negatius", apunta Vetle Lunde, analista de K33.

contador