fed, cripto, criptomonedas

Les criptomonedes no aixequen el cap. El bitcoin (BTC) cedeix un 1,9% a les últimes 24 hores i cau per sota dels 22.000 dòlars per primera vegada en un mes, mentre que l'ethereum (ETH) retalla una mica més d'un 1% i intenta estabilitzar-se a al voltant dels 1.550 dòlars.

Les paraules de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), davant el Comitè de Banca, Habitatge i Assumptes Urbans del Senat van seure com una puntada de peu a l'estómac al mercat. El banquer central va deixar clar que les últimes dades no donaven gaire marge a la Fed i, per tant, els inversors haurien de preparar-se per a una nova taxa terminal dels tipus d'interès “més alta del que s'esperava”.

“Encara que la inflació s'ha estat moderant durant els darrers mesos, el procés per aconseguir que la inflació torni a baixar al 2% té un llarg camí per recórrer i és probable que sigui accidentat”, va recalcar. Cal recordar que Powell tornarà a comparèixer davant els responsables polítics nord-americans aquest dimecres, en aquesta ocasió davant de la Cambra de Representants.

Les conseqüències no van trigar a arribar. Els mercats nord-americans, asiàtics i europeus han tancat a la baixa i s'espera que les caigudes continuïn aquesta jornada. Per si no n'hi hagués prou, les expectatives sobre els tipus d'interès han fet un tomb. Segons l'eina FedWatch de CME, ara hi ha un 70,5% de probabilitat que la Fed emprengui una pujada de 50 punts bàsics a la seva conclave del 22 de març. Dilluns passat, la probabilitat que es va donar a aquest escenari rondava el 30%.

“Els preus suggereixen una pujada de 100 punts bàsics en les properes quatre reunions. I els mercats de swaps preveuen un tipus màxim de la Fed del 5,6%. Al començament d'any se situava al voltant del 4,90%”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. Els experts de BlackRock van més enllà i situen el tipus final al nivell del 6%.

Tots els experts ho tenen clar: les properes dades són clau per revertir aquesta situació. En primer lloc, l'informe d'ocupació ADP que es coneixerà avui podria donar una idea de com serà la dada oficial que es publicarà divendres, de la qual Ozkardeskaya assenyala que “serà millor veure-hi una moderació”. Així mateix, dimarts que ve es publicarà la dada d'inflació del febrer als Estats Units.

A l'esfera de les criptos, poc que comentar, ja que Powell i la Fed són els indubtables protagonistes de la jornada. Amb tot, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital, creu que el bitcoin “sembla continuar esbiaixat a la baixa”. “Els operadors estan preocupats per la situació actual de Silvergate. Ningú no vol veure més notícies pessimistes, però la realitat és que es van fer tantes coses per sota de la taula que és difícil no anticipar més i més esquelets sortint de l'armari. De moment, el sentiment al mercat sembla ser negatiu i és probable que les coses triguin a tornar al seu canal", afegeix.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades a les principals altcoins. Destaquen, però, els guanys del 2,3% en ripple (XRP).

contador