L'onada de refugiats que abandona Ucraïna per la guerra desencadenada després de la invasió russa no deixa al marge emprenedors i negocis de la indústria criptogràfica que trien Portugal com a destinació, ateses les seves polítiques favorables als actius digitals, segons informacions de Bloomberg. El país és una destinació atractiva, no només pel seu clima més càlid, sinó també per tenir un cost de vida relativament assequible i el seu règim fiscal favorable a les criptomonedes.
Entre els 13.000 refugiats que el govern portuguès ha acollit a les últimes setmanes, aquells que havien estat treballant en la creixent indústria de les criptomonedes d'Ucraïna probablement trobaran més fàcil establir-se a Portugal que a altres països del Vell Continent, explica Bloomberg. Com Ucraïna abans de la guerra, aquest estat membre de la UE s'està convertint en un centre de criptodivises gràcies a algunes polítiques favorables al bitcoin.
Portugal manté un impost del zero per cent sobre els beneficis de les inversions privades en criptografia. Quan aquests guanys no són el resultat d'activitats professionals, no estan subjectes a l'impost sobre la renda. Alguns estrangers també es poden beneficiar d'un impost sobre la renda fixa del 20% i del 10% sobre les pensions.
Ucraïna, líder en l'adopció de bitcoins a Europa de l'Est, estava convertint-se en un centre mundial de criptos quan Rússia hi va llançar el seu atac. El govern ha pres mesures per legalitzar i regular l'espai de les criptomonedes al país. El president Volodímir Zelenski va signar recentment la llei "Sobre Actius Virtuals". Enmig de les hostilitats en curs, Kíiv ha estat confiant en les criptodonacions per finançar la defensa militar i resoldre problemes humanitaris.
Fins i tot abans de l'onada migratòria actual, Portugal albergava una diàspora ucraïnesa relativament considerable, que representava el cinquè grup més gran de ciutadans estrangers. Ara, amb els refugiats, el nombre d'ucraïnesos que resideixen al país ha arribat a uns 40.000, amb la qual cosa ja és el tercer grup de ciutadans estrangers de la nació.