Notable caiguda al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix lleument després d'experimentar una gran volatilitat i se situa als 25.800 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) ha perdut al voltant d'un 2% a les últimes 24 hores i cotitza per sota dels 1.600 dòlars. En conjunt, el mercat ha perdut gairebé un 1% de capitalització borsària al darrer dia.
La criptomoneda reina va arribar a caure ahir per sota de 25.000 dòlars, fins als 24.963 dòlars, la primera vegada que trenca aquest suport des de mitjans del juny passat. Així mateix, nombroses altcoins com ripple (XRP), dogecoin (DOGE), cardano (ADA) han patit grans retallades, especialment la solana (SOL), que ha arribat a caure un 8% aquest dilluns. El motiu? FTX.
La fallida criptoborsa en altre temps dirigida per Sam Bankman-Fried va fer públiques ahir les seves tinences de criptomonedes, que arriben als 3.400 milions de dòlars i ha revelat pagaments a executius com SBF o Gary Wang que arriben als 2.200 milions de dòlars. Pel que fa a les tinences, les més destacades són els 1.162 milions de tokens SOL, 560 milions de BTC i 192 milions de dòlars a ETH, així com més de 100 milions a XRP i Tether (USDT i altres tokens de microcapitalització menys coneguts).
Quin és el problema? Que aquest dimecres 13 de setembre, el Tribunal de Fallides de Delaware es pronunciarà per decidir si aprova la liquidació d'aquests actius. Segons el pla proposat per l'equip de John J. Ray III, nou CEO de la companyia i encarregat de supervisar el procés de reestructuració, FTX podria vendre fins a 100 milions de dòlars en tokens a la setmana, quantitat que es podria augmentar a 200 milions de dòlars. Això podria generar una important pressió de venda al mercat.
En aquest sentit, els experts de Matrixport creuen que les altcoins podrien patir el que resta d'any si finalment es produeix la venda. De totes elles, ETH i SOL serien les criptodivises més afectades a causa de l'alta exposició de FTX. En concret, solana se n'emportarà la pitjor part, ja que aquests estrategs recalquen la "preocupant" caiguda produïda després de conèixer la notícia, que ha obert camí a nous descensos fins als 15 i 10 dòlars.
"Tècnicament, la ruptura dels 1.650 dòlars ens fa extremadament cautelosos sobre ETH aquí, i fins i tot podríem preveure un escenari on els preus caiguin materialment més baix a final d'any. Un descens per sota de 1.500 dòlars podria portar de tornada la idea que ETH podria baixar fins als 1.000 dòlars”, afegeixen aquests experts.
Per la seva banda, Matteo Greco, analista d'investigació de Finèqia, recalca que l'optimisme generat pels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat ha desaparegut completament del mercat després dels últims esdeveniments. Segons Greco, el mercat segueix "la tendència de baixos volums i volatilitat observada aquest tercer trimestre".
"Les darreres 11 setmanes, el preu del BTC va fluctuar menys d'un 0,75% en 8 setmanes. La baixa volatilitat es confirma observant la volatilitat anualitzada del BTC a 30 dies, que es manté en un dels nivells més baixos mai registrats, malgrat les fortes fluctuacions observades durant la segona setmana d'agost, acompanyades d'un descens de gairebé l'11% al preu del BTC”, afegeix.
Aquest estrateg recalca que els volums setmanals de negociació a les borses centralitzades se situen al nivell més baix des de finals del 2020, amb un volum setmanal acumulat de 9.000 milions de dòlars. La relació entre el volum al comptat i el de futurs ha augmentat lleugerament durant les darreres setmanes, assolint el mateix nivell observat l'abril d'aquest any. El baix volum de futurs tendeix a correlacionar-se amb menys volatilitat.
"Analitzant l'oferta de bitcoin, la proporció de titulars a llarg termini va superar el 75% de l'oferta total. El titular a llarg termini fa referència a la part de l'oferta del BTC que no es va moure durant més de 155 dies. Actualment, el 75,66% de l'oferta total, equivalent a 14,74 milions de BTC, està en mans de titulars a llarg termini, només 2,50 milions de BTC estan en mans de titulars a curt termini, la dada més baixa des del 2011", explica.