bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Mal inici de setmana per a les criptomonedes. El bitcoin (BTC) comença la setmana amb pèrdues de gairebé l'1% després d'un mal rendiment a la jornada asiàtica, que l'ha portat a estar a punt de perdre els 57.000 dòlars. L'ethereum (ETH) imita el rendiment de la criptomoneda reina: retrocedeix un 1% més i cotitza al voltant dels 2.400 dòlars.

  • 60.001,52$
  • -1,59%

La resta d'altcoins també cotitzen amb caigudes sensibles. Tokens com dogecoin (DOGE) o toncoin (TON), que segueix molt volàtil després de la detenció del fundador de Telegram, perden al voltant d'un 3%, mentre que altres com XRP, solana (SOL) cedeixen una mica menys. Les pèrdues més grans entre els grans tokens s'observen en cardano (ADA), que perd més d'un 4% a les últimes 24 hores.

Així, les criptos comencen setembre a peu canviat després d'un agost força negatiu per al mercat de les criptomonedes. En concret, el bitcoin va perdre més d'un 8% al vuitè mes de l'any, mentre que les retallades de l'ether van superar el 20%. Les d'agost van ser les pitjors pèrdues mensuals des d'abril, quan els dos tokens van caure a prop d'un 15% en el cas de la criptomoneda reina i una mica més d'un 17% en el cas de la segona criptomoneda més gran del mercat. De fet, la criptomoneda reina ha perdut més d'un 20% des que va assolir el seu màxim històric proper als 73.500 dòlars ja fa cinc mesos.

Si bé és cert que la celebració del Labor Day o Dia del Treball als EUA anticipa una sessió molt calmada i amb to negatiu al mercat, el cert és que hi ha força catalitzadors en el futur proper que podrien canviar l'actual panorama macroeconòmic. En primer lloc, aquest divendres es coneixerà l'informe d'ocupació de l'agost de la primera economia del món, que podria ajudar a certificar les perspectives actuals de retallades de tipus d'interès.

En aquest sentit, tot apunta que la Reserva Federal (Fed) baixarà els tipus d'interès a la reunió de setembre, que tindrà lloc els propers dies 17 i 18. El mercat dona en aquest moment un 71% de probabilitat que el banc central faci una primera retallada de 25 punts bàsics, encara que una baixada de 50 punts bàsics no sembla estar fora de la taula. Sigui quina sigui la decisió final del banc central, seria estrany que una retallada dels tipus d'interès no sigui positiva per als actius de risc, especialment per a les criptomonedes.

Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca que, malgrat les "oscil·lacions recents" i la fase de consolidació del mercat, les dades on-chain "suggereixen que els tenidors a llarg termini estan començant a augmentar les seves posicions novament". "Aquest grup d'inversors, conegut com a 'diners intel·ligents', podria estar anticipant un moviment alcista en el preu del BTC", afirma aquest expert.

"L'MVRV Ratio, un indicador clau que compara el valor de mercat amb el valor realitzat de bitcoin, mostra que, tot i que va assolir un nivell sobrecomprat al març, actualment es troba en un nivell neutral. Aquesta situació recorda l'escenari del 2019, quan el mercat es va consolidar abans d'experimentar un gran moviment a l'alça l'any següent”, apunta Molina.

A més, assenyala l'estrateg d'eToro, els balanços d''stablecoins' estan recuperant els nivells previs, cosa que suggereix un augment en la liquiditat del sistema. Aquesta liquiditat més gran, destaca Molina, podria ser el catalitzador que el BTC necessita per superar els seus màxims històrics.

"No obstant, no tot és optimisme. Hi ha riscos latents, com una possible recessió, conflictes geopolítics o correccions significatives als mercats tradicionals. Aquests factors podrien impactar temporalment al mercat cripto, encara que, a llarg termini, les condicions de liquiditat i la política monetària podrien afavorir un nou cicle alcista. Així mateix, les vendes de governs i ara les de Mt. Gox segueixen pressionant el costat de l'oferta”, sentencia.

Des d'un punt de vista tècnic, Molina anticipa un panorama complicat si no es recuperen els 64.000 dòlars, el sostre a curt termini del BTC i el nivell per on passa la mitjana de 200 sessions. "Només la superació amb força d'aquesta zona obrirà el camí cap als 68.000 com a primer objectiu que necessitarà confirmació per sobre dels 70.000 dòlars per pensar en un nou tram alcista amb objectiu als 80.000. No obstant, la sentència en intentar superar aquesta zona ha portat a perdre els 60.000 primer i sotmetre actualment a pressió els 58.000. Si aquesta referència cedeix, objectiu als 54.000 primer i als 50.000 com a últim suport”, conclou.

contador