bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Les criptomonedes comencen la setmana amb males sensacions. El bitcoin (BTC) intenta remuntar després de deixar-se un 3% diumenge i perdre pràcticament un 6% a la darrera setmana, arribant a posar en perill els 62.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) tampoc aixeca cap i cau per sota dels 3.400 dòlars.

  • 67.950,33$
  • -1,43%

El signe també és negatiu al mercat de les altcoins. La majoria de grans tokens intenta remuntar a aquestes hores de dilluns, però el seu saldo en les últimes 24 hores és clarament negatiu. Criptomonedes com solana (SOL) o toncoin (TON) han perdut més d'un 5% des d'ahir, encara que les caigudes són una mica més moderades en tokens com XRP, cardano (ADA) o tron (TRX). Dogecoin (DOGE) i shiba inu (SHIB), les dues criptomonedes meme més grans del mercat, perden un 4,5% i un 6%, respectivament.

La situació al mercat és força complicada. Segons dades de CoinGlass, s'han registrat liquidacions de més de 150 milions de dòlars, la majoria posicions llargues que apostaven per preus més alts. Així mateix, els indicadors de la companyia d'anàlisi de cadena de blocs Santiment mostren que el sentiment dels inversors cap al bitcoin es troba en un moment "extremadament negatiu" (-0,73), nivell en què es manté des de les darreres quatre setmanes.

Per si no n'hi hagués prou, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat continuen desinflant-se. Segons dades de Farside Investors, aquests productes d'inversió des del 12 de juny no aconsegueixen tancar un dia amb entrades netes de capital. Durant aquest període, les pèrdues han pujat fins a pràcticament 1.000 milions de dòlars, amb grans ETF com FBTC o BITB registrant grans fluxos de sortida similars als de GBTC.

Per la seva banda, els estrategs de QCP Capital destaquen dos factors que poden estar llastrant especialment els preus de la criptomoneda reina durant les últimes jornades. El primer, el mal exercici de les companyies de mineria de bitcoin, que han estat "sota una tremenda pressió per vendre pels preus d'equilibri més alts després del halving". "Les tinences del BTC dels miners han caigut al nivell més baix que hem vist als últims 14 anys, amb reserves totals més baixes en 50.000 des del començament de l'any", afegeixen.

Així mateix, els moviments del govern alemany, que podria haver venut al voltant de 3.000 BTC per un valor superior als 190 milions de dòlars, segons dades d'Arkham Intelligence, tampoc no han agradat als inversors. En aquest sentit, els experts de QCP Capital assenyalen que el país teutó tindria 4.700 tokens més en la seva possessió i que són sospectibles de ser venuts, cosa que podria provocar més caigudes en el futur proper.

Així mateix, la manca de catalitzadors positius està fent efecte en les cotitzacions de les criptomonedes. Alguns analistes destaquen que gran part de la cautela observada al mercat té a veure amb el canvi de semblar de la Reserva Federal (Fed) pel que fa al seu full de ruta per al que queda d'any, ja que el banc central nord-americà preveu baixar el preu dels diners només una vegada… i segurament al desembre.

Tot i que algunes dades semblen mostrar una situació més favorable que permeti que el banc central afluixi abans de finals d'any i moltes empreses i analistes opinen que la Fed està sent massa cauta, els inversors ja han fet els seus moviments i han preferit apostar per altres valors més rendibles i assegurances en aquests moments.

"Des d'un punt de vista tècnic seguim consumint temps dins del gran canal marcat pels 60.000-72.000 dòlars. Descens important de la volatilitat, molt baix volum 'espot' real negociat i uns ETFs amb sortida de fluxos nets setmanals negatius", destaca Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro.

Segons aquest expert, la pèrdua dels 64.000 dòlars deixa el bitcoin en posició de caure fins als 60.000 dòlars i d'"activar totes les alarmes". Si aquests 60.000 es perden, s'activaran els tancaments de posicions llargues i veurem atacar els mínims anuals delimitats pels 57.000 dòlars. Aquesta és la zona que no s'ha de perdre sota cap concepte. Per dalt, resistències als 68.000 i d'aquí, directes a la zona clau dels 72.000", sentencia.

contador