ep archivo   bitcoin 20221129130304
BSM.UPF.EDU - Archivo

Rebot al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) suma un 1,6% a les darreres 24 hores i recupera els 22.000 dòlars, mentre que els guanys de l'ethereum (ETH) s'estenen fins al 2,8% i l'impulsen cap als 1.500 dòlars.

La volatilitat ha definit les darreres sessions a l'esfera de les criptos. Després de diverses jornades de pèrdues motivades per l'avenç regulatori de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units sobre Kraken i l''stablecoin' Binance USD (BUSD), els inversors estaven convençuts que la lectura de la inflació del febrer podria donar una sorpresa negativa i enfonsar el preu de les 'criptos'. Finalment, la dada tíbia de l'IPC, que va baixar, però menys del que s'esperava, va deixar els mercats una mica confusos.

"El bitcoin va gaudir d'un rebot decent dimarts tot i que el sentiment del mercat en general va ser més desafiador arran de l'informe d'inflació dels EUA", explica Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda. Aquest expert assenyala que se segueix observant “resistència” en les 'criptos', cosa que resulta “molt encoratjador tot i que els titulars sobre regulació no són especialment bons”.

“Naturalment, ara ha retrocedit fins a un nivell que va ser una zona de suport notable a finals de gener i principis de febrer abans que corregís i aviat veurem si s'ha convertit en una zona de resistència baixista o si el moviment correctiu ha seguit el seu curs”, afegeix.

Els experts d'Oxford Economics creuen que la dada d'inflació no asseurà bé a la Reserva Federal (Fed), ja que “va ser més forta del que esperàvem”. “Això, juntament amb el mercat laboral ajustat i la relaxació neta en les condicions del mercat financer, pot justificar un canvi en el nostre pronòstic per a la taxa dels fons federals”, expliquen, alhora que assenyalen que col·locar el tipus terminal de la Fed al 5,25% “seria àmpliament consistent amb les expectatives del mercat financer”.

Alhora, els analistes de Pantheon Macroeconomics estimen que aquest informe “no canviarà l'opinió de ningú sobre el panorama de la inflació”. “Tant els falcons com els coloms hi trobaran alguna cosa a destacar. No canvia la probabilitat molt alta d'una alça de 25 punts bàsics al març i no diu res sobre el maig, això està molt lluny”, subratllen. I la realitat no ha trigat a donar-los la raó.

Les hores següents a la publicació de l'informe, la presidenta de la Fed de Dallas, Lorrie Logan, va assegurar que el banc central havia de seguir preparat per continuar amb les pujades de tipus davant la tossuderia de la inflació. Per la seva banda, el president de la Fed de Filadèlfia, Patrick Harker, va destacar que la fi de les pujades de tipus podria estar més a prop del que es pensa.

D'altra banda, els inversors en 'criptos' semblen haver-se sacsejat els temors d'una regulació més gran de les 'stablecoins' després dels avenços de la SEC sobre Kraken i Binance USD. Paxos Trust, companyia que recolza la moneda estable llicenciada per Binance, ha anunciat que deixarà d'emetre nous criptovalors el proper 21 de febrer, però ha assegurat que defensarà davant els tribunals que BUSD no és un valor com argumenta la Comissió.

“La manca de claredat sobre el tractament regulatori de les 'stablecoins' als Estats Units podria tenir impactes significatius a la indústria. El capital pot migrar a 'stablecoins' emeses en jurisdiccions amb marcs reguladors més adaptats. A més, això pot resultar en la migració de capital a jurisdiccions amb més tolerància al risc, cosa que podria donar lloc a productes més exòtics que comporten més riscos”, ha assenyalat Cristiano Ventricelli, vicepresident adjunt de Moody's Investors Service, al mitjà Seeking Alpha.

Alhora, alguns analistes assenyalen que l'ofensiva de la SEC sobre les monedes estables té poc a veure amb aquests criptovalors i molt a veure amb Binance, que estaria sent investigada per la Justícia nord-americana per presumpte rentat de diners. En les últimes setmanes, l''exchange' més gran del món ha aparegut vinculat a la clausurada borsa Bitzlato i ha comès una sèrie d'errors que han despertat els dubtes de nombrosos inversors.

A la resta del mercat, pujades generalitzades. Ripple (XRP) i la solana (SOL) repunten un 3%, mentre que el cardano (ADA) es dispara un 7%. Polygon (MATIC), dogecoin (DOGE) i Shiba inu (SHIB) guanyen més d'un 4%.

contador