El mercat de les criptomonedes segueix sota pressió. El bitcoin (BTC) cedeix amb moderació i se situa just per sobre dels 26.200 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) no és capaç de recuperar els 1.600 dòlars.
Els actius digitals continuen patint a les seves carns la disminució de la gana pel risc i el repunt de la rendibilitat dels bons. Recentment, el bo nord-americà a 10 anys va millorar el rendiment fins a nivells no vistos des del 2007 i la rendibilitat del bund alemany es va situar a màxims de l'última dècada. Així mateix, la fortalesa del dòlar, reforçada després de les noves perspectives d'un possible augment addicional dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed), també han fet efecte en els preus.
Això darrer està llastrant les criptos des de l'última reunió de política monetària de la Fed, celebrada fa exactament una setmana. Aleshores, el president Jerome Powell i els seus van enviar un missatge més agressiu del previst al mercat, assegurant que estaven disposats a endurir la seva postura encara més, si fos necessari.
Segons dades de l'eina FedWatch de CME, el consens no s'empassa el "farol" de la Fed i segueix pensant que no apujaran els tipus d'interès durant la resta de l'any, però això no ha evitat que el risc hagi minvat i que la renda variable i els actius digitals ho hagin pagat. En concret, l'Índex de Por i Cobdícia ('Fear & Greed Index') se situa a terreny de "por", cosa que reflecteix aquesta falta de gana pel risc, però també indica que hi ha oportunitats de compra als preus actuals.
Amb tot, hi ha qui creu que els tipus d'interès sí que podrien pujar més, molt més. Aquest dimarts, Jamie Dimon, CEO de JP Morgan, va reconèixer en una entrevista que el món "no estava preparat" per a un escenari amb els tipus d'interès de la Fed al 7%, un escenari que es nega a descartar i que podria fer més mal a l'economia que l'escalada del 0 al 5%.
Així mateix, cal assenyalar que els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) del BTC al comptat no oferiran suport a les criptos a curt termini. Recentment, la SEC ha estès el termini per decidir sobre els ETF de GlobalX i ARK Invest, la data límit de la qual per donar una decisió o prorrogar-la era a principis d'octubre i principis de novembre, respectivament.
Tot això, explica James Harte, analista de mercats de TickMill Group, ha provocat que els alcistes del bitcoin "no trobin respir a mesura que ens acostem al final del trimestre". "Després del repunt dels últims quinze dies, els preus del BTC han tornat a baixar, limitats per la resistència local. Després d'un sòlid començament d'any, l'impuls alcista es va esvair l'abril i, malgrat un nou impuls a l'alça el juliol, els preus s'han refredat al voltant d'un 20% des dels màxims de l'any”, apunta.
Harte creu que, amb la Fed centrada ara en una narrativa de "més a l'alça durant més temps", sembla probable que el BTC "continuï obstaculitzat" fins que canviï aquesta visió. Amb vista a aquesta setmana, tenim un munt de dades clau dels EUA per impulsar l'acció: PIB final, desocupació setmanal, PCE subjacent i sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan, juntament amb Powell parlant demà també. "Si les dades continuen sent sòlides, es reforçarà el discurs actual de la Reserva Federal, cosa que pesarà en el sentiment de risc. A més, si Powell reafirma el missatge del FOMC de la setmana passada, els preus del BTC es mantindran pressionats fins al final de la setmana", apunta.
Per tècnic, aquest expert destaca que la venda "massiva" al BTC ha vist el mercat "trencar la línia de tendència alcista des dels mínims des del començament d'any, així com el nivell de suport de 27.415 dòlars". "El preu es va estancar recentment al suport de 24.930 dòlars, que es manté per ara. Tot i això, amb els estudis d'impuls baixistes, els riscos apunten a una nova ruptura a la baixa que, si es produeix, obriria el camí a una prova dels 21.390", afegeix.
A la resta del mercat, les altcoins es comporten de forma similar. Destaquen les pèrdues voluminoses del 2% de la solana (SOL).