bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Pujades destacades al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) repunta més d'un 1% i torna a situar-se per sobre dels 28.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) guanya un 1,8% a l'última jornada i supera els 1.800 dòlars.

La resiliència de la criptomoneda reina segueix sorprenent els analistes. L'últim mes, el bitcoin ha augmentat el seu domini sobre la resta de les criptomonedes, fins a representar gairebé la meitat de la capitalització total del mercat de criptos, i ha aconseguit evitar enfonsar-se enmig de la crisi bancària.

Craig Erlam, analista sènior d'Oanda, destaca que el BTC està cotitzant “amb força independència de tota la resta”, com ha passat “sovint” durant l'últim mes. “Es manté a prop dels seus màxims recents i no sembla estar d'humor per cedir gaire. I això malgrat que les notícies no semblen ser especialment favorables, tret que es compri com a refugi virtual”, explica.

"La situació actual per al bitcoin és força positiva, aquesta és la realitat", ha assenyalat l'analista de criptomonedes Glen Goodman al programa First Mover de CoinDesk TV. Aquest expert també ha destacat que la "injecció de diners nous a l'economia" com a suport per part d'una Reserva Federal (Fed) "presa del pànic" per fer front a la crisi bancària va impulsar la liquiditat dels inversors per a certes accions i criptomonedes.

“La gent se sent prou valenta ara amb aquesta nova liquiditat per tornar a entrar en el que consideren empreses grans i rendibles com Microsoft o Apple, i de la mateixa manera, al mercat de criptomonedes, estan apostant pel que es consideren les criptomonedes més segures, que són bitcoin i ethereum”, ha afegit.

Tot i això, malgrat l'últim trimestre alcista i les bones perspectives d'alguns analistes, la liquiditat del bitcoin ha caigut a mínims de 10 mesos. El col·lapse de bancs favorables a les 'criptos' com Silvergate Bank o Signature Bank ha eliminat vies de pagament i crèdit vitals per al sector, especialment a les borses nord-americanes, provocant una major volatilitat de preus i majors comissions de lliscament (diferència entre el preu esperat d'una transacció i el preu al qual s'executa).

D'altra banda, hi ha dues notícies que estan centrant l'atenció del mercat. En primer lloc, el rumor que la Interpol hauria pogut emetre una notificació vermella sobre Changpeng Zhao, fundador i CEO de Binance, la criptobolsa més gran del món. La notificació vermella és una sol·licitud adreçada a les forces de l'ordre de tot el món per localitzar i aturar provisionalment una persona tot esperant la seva extradició o entrega, o d'una acció judicial similar, encara que no és considerada com una ordre de detenció internacional. Amb tot, el nom de Zhao no apareix a la llista de la Interpol, mentre que tant CZ com la mateixa Binance han desestimat aquest rumor.

En segon lloc, el repunt sorprenent de dogecoin (DOGE) també ha cridat l'atenció. El criptomeme de temàtica canina ha guanyat més d'un 20% el darrer dia després que el gos que dona imatge al criptovalor hagi aparegut com a nou logo de Twitter. Dos dies abans, Elon Musk, conseller delegat de Twitter i reconegut entusiasta de DOGE, va demanar a un tribunal nord-americà que desestimés una demanda de 258.000 milions de dòlars presentada contra ell en què se l'acusa d'orquestrar una estafa piramidal per promocionar i inflar el preu del criptomeme. Si bé els advocats del magnat van argumentar que publicar "fotos divertides" i "tuitejar paraules de suport" no són constituents de frau, no és la primera vegada que Musk rep acusacions d'aquest tipus amb DOGE a l'equació.

A la resta del mercat, guanys notables a les principals altcoins. Destaquen les pujades de gairebé el 3% en polkadot (DOT) i de més de l'1% en cardano (ADA) i solana (SOL), mentre que ripple (XRP) cedeix més d'un 2%.

contador