bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Les criptomonedes segueixen llanguint. El bitcoin (BTC) cau un 0,5% a les últimes 24 hores i s'allunya dels 67.000 dòlars. L'ethereum (ETH) cedeix encara més, al voltant d'un 2%, i perd els 2.600 dòlars.

  • 66.622,01$
  • -2,26%

Les altcoins també pateixen al mercat. Algunes, com ara solana (SOL) o tron (TRX), estan tractant de recuperar-se després de les últimes caigudes. Altres, com XRP, dogecoin (DOGE) o avalanche (AVAX), segueixen tenyides de vermell i registren descensos de fins al 3% en alguns casos.

L'última pujada dels bons del Tresor nord-americà ha llastat greument les criptomonedes. El rendiment a 10 anys ha arribat a màxims de juliol en resposta als últims discursos 'hawkish' o de to dur de diferents membres de la Reserva Federal (Fed), que han advocat per enfocar el cicle de retallades dels tipus d'interès de forma més gradual i basant-se en les dades. L'or, un tradicional valor refugi, també ha pujat amb moltíssima força.

Això ha posat en perill les perspectives de dues baixades de les taxes oficials a les dues reunions que queden a la Fed abans del final d'any. Segons dades de l'eina FedWatch de CME, el consens d'analistes dona per fet que el banc central retallarà els tipus d'interès en 25 punts bàsics (pb) al novembre, però les probabilitats d'una pausa al conclave del desembre s'han fet més que duplicar en una setmana, fins a fregar el 30%.

Alguns analistes consideren que el repunt del rendiment després de la retallada de tipus és senyal d'un error de política, comparant la recent retallada exagerada de tipus de 50 punts bàsics aplicada en un entorn no recessiu amb la relaxació prematura del 1967. Aleshores, el banc central va retallar els tipus per l'enduriment del mercat laboral, aplanant el camí per a una inflació generalitzada que va acabar provocant una recessió en un parell d'anys.

Tot i això, els experts de TS Lombard, no compren aquesta narrativa. "Els bancs centrals creuen que la política monetària és restrictiva i volen retallar gradualment. Si l'ocupació s'afebleix, faran retallades ràpides. Si l'ocupació es recupera, retallaran menys. Fa dos mesos, els bons reflectien una forta possibilitat de quedar enrere respecte al cicle. Ara la inclinació cap a la recessió ha desaparegut i els rendiments han pujat. Això no és negatiu per als actius de risc i no significa que la Fed hagi comès un error”, expliquen.

D'altra banda, els actius de risc també estan reaccionant als últims pronòstics que donen un clar favoritisme a Donald Trump a la carrera presidencial nord-americana. Això, en principi, hauria de ser positiu per als criptoactius, ja que Trump s'hi ha mostrat molt més favorable que la demòcrata Kamala Harris, però sembla que el moviment de cobertura davant la possible victòria del candidat republicà hi està pesant més.

"Si bé és probable que aquesta disparitat i fluctuació a les enquestes i prediccions mantingui les criptomonedes vulnerables a una forta volatilitat durant els propers dies, la identitat del guanyador de la presidència de la Casa Blanca podria donar forma al futur de la indústria", explica Samer Hasn, analista d'XS.com. Tot i això, cal assenyalar que la majoria d'experts pensen que les criptos repuntaran sigui qui sigui el vencedor de les eleccions.

contador