la centrafrique adopte le bitcoin comme devise officielle 20220527120926

Les criptomonedes no aixequen cap aquest dimarts. El bitcoin (BTC) cedeix un 0,4% i es manté per sota dels 22.000 dòlars (21.770), mentre que l'ethereum (ETH) perd un 0,93% i queda a punt de perdre els 1.500 dòlars.

El Dia dels Enamorats no ha portat amor per a les criptos. Al nerviosisme habitual dels inversors cada vegada que es publica la dada d'inflació als Estats Units se li sumen els cops reguladors successius propinats per la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units. Divendres passat, el regulador va sancionar l''exchange' Kraken i va donar un avís sobre la possible il·legalitat dels serveis d''staking' al país, mentre que aquest dilluns s'ha sabut que prendrà accions legals contra Paxos, companyia emissora de l''stablecoin' Binance USD (BUSD), en considerar-la un valor no registrat. La companyia aliada de Binance ha anunciat que deixarà d'encunyar nous criptovalors de BUSD, però també ha subratllat que es defensarà als tribunals davant les acusacions de la SEC.

Les dues accions han posat sobre alerta el mercat, que ha perdut la gana pel risc davant la postura més dura del regulador nord-americà. Segons dades de la companyia d'anàlisi de cadena de blocs Nansen, les retirades de Binance s'han disparat, amb més de 400 milions de dòlars en BUSD desapareixent del balanç de l''exchange' més gran del món, que custodiava al voltant del 90% de la seva moneda estable. "Si es tracta d'un problema de Binance i veiem que la SEC imposa un escrutini regulatori més gran, hi ha un risc, i crec que això és el que està pesant als mercats de criptomonedes", ha apuntat Ryan Grace, cap d'actius digitals de Tastycrypto, a CoinDesk TV.

A l'esfera macroeconòmica, la dada d'inflació és “tot el que importa” aquesta jornada. Així ho creu Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, que assenyala que, si bé és cert que les últimes lectures han estat “encoratjadores”, el mercat ja ha pres posicions davant d'una possible sorpresa negativa després dels senyals mixts de l'ocupació i del sector serveis.

“El discurs del president de la Reserva Federal (Fed) de la setmana passada va canviar les expectatives del mercat sobre la taxa terminal de la Fed, que es podria situar entre el 5,25% i el 5,5%”, apunta. Així mateix, aquest expert subratlla que, “si les xifres d'avui mostren més millora, la Fed podria tenir poca motivació per mantenir la seva actitud 'ultrahawkish' perquè podria ser contraproduent”.

“No obstant, si la xifra d'inflació mostra una petita millora o si fa un gir de 180 graus i la inflació comença a tornar a disparar-se, és molt factible que Fed aprofiti l'oportunitat per apujar els tipus d'interès diverses vegades els propers trimestres per tal d'estrènyer el control sobre la inflació”, afegeix.

Per a Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, diversos factors com l'augment dels preus de l'energia, dels cotxes usats o dels magatzems apunten cap a un repunt de la inflació al gener.

“La ràpida caiguda de la inflació des de l'estiu passat es va deure al retrocés dels preus de l'energia i dels cotxes de segona mà, però també a la relaxació de les tensions a les cadenes de subministrament i al descens dels costos de transport després de la pandèmia”, explica, alhora que recorda que “arribarà un moment en què serà més difícil baixar la inflació que quan l'IPC se situava per sobre del 9%”.

Per anàlisi tècnica, el bitcoin s'ha frenat abans d'atacar la resistència de 25.270 dòlars. César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que la criptomoneda reina podria estar donant forma a un retrocés temporal a la mitjana de 200 sessions.

“És important que se subjecti al voltant del suport dels 21.400 dòlars, ja que, si no, s'estendrien les caigudes fins al nivell dels 18.785 punts, preus on es troben els mínims del buit alcista que va deixar a mitjans del mes de gener. Això anul·laria la possibilitat de la formació d'un retrocés temporal a la mitjana de 200 sessions”, indica. Nuez també subratlla que “el primer pas per confirmar un canvi de tendència seria la superació de la resistència dels 25.270 dòlars”.

D'altra banda, aquest dimarts s'ha conegut que el cas de la SEC contra Sam Bankman-Fried s'ha paralitzat fins que s'arribi a un veredicte sobre les acusacions criminals presentades contra el fundador d'FTX. Així mateix, la fallida plataforma ha aconseguit que es deixi fora del cas de fallida la seva filial turca.

A la resta del mercat, Binance coin (BNB) lidera les caigudes després del cop regulatori de la SEC. Entre les principals altcoins del mercat, només trobem pujades en Tron (TRX) i Dai (DAI).

contador