Caigudes destacades al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) s'ha deixat més d'un 4% a les últimes 24 hores i se situa als 66.600 dòlars després de començar la setmana a prop dels 70.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) cedeix més, fins a un 5%, i ha retrocedit fins als 3.300 dòlars. A l'últim dia, la capitalització total del mercat ha caigut una mica més d'un 4%.
- 95.579,53$
- -1,31%
Les 'altcoins' també es tenyeixen de vermell. Destaquen, sobretot, les reculades del 7,6% a la solana (SOL) i de prop del 10% al dogecoin (DOGE), encara que també criden l'atenció les caigudes del 4,5% a Binance coin (BNB), del 5% a cardano (ADA) i polkadot (DOT) o del 8% a avalanche (AVAX). Per la seva banda, XRP es deixa més d'un 2% al darrer dia.
Segons dades facilitades per CoinGlass, les últimes 24 hores s'han liquidat criptomonedes per valor de més de 500 milions de dòlars, en concret, més de 155.000 operadors han estat liquidats i l'ordre de liquidació més important és de 7,48 milions de dòlars. Les posicions llargues representen la gran majoria de la liquidació, amb un total de 417 milions de dòlars liquidats.
Alguns analistes creuen que aquestes caigudes poden deure's a la sorprenent lectura del PMI manufacturer que elabora l'Institute for Supply Management (ISM), que s'ha situat al març en 50,3 punts, des dels 47,8 del mes anterior. Aquesta dada publicada dilluns ha estat millor del que anticipava el consens, que havia previst una lleu pujada fins a 48,4 punts.
L'expansió d'aquesta referència és la primera des del setembre del 2022 i els experts creuen que podria afeblir els arguments a favor d'una reducció dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed). Segons dades de Bloomberg, el consens creu que la Fed es podria desdir i no complir les tres retallades previstes aquest any, mentre que altres opinen que el creixent deute fiscal de la primera economia del món acabarà forçant el banc central a executar el seu full de ruta.
Sigui com sigui, la veritat és que la volatilitat a l'espai de les criptomonedes segueix augmentant, sobretot en el cas del bitcoin. Ahir, la companyia d'anàlisi Kaiko explicava que la volatilitat del criptoactiu rei se situava a màxims de l'últim any i que havia superat la de l'ETH, donant lloc a caigudes sobtades "que no s'assemblen a res del que s'havia vist als mercats tradicionals". Així mateix, aquests experts destacaven que la proximitat del hàlving o reducció a la meitat de les recompenses de la cadena de blocs Bitcoin podria augmentar encara més la volatilitat.
Aquest procés, que serà el quart en la història de la cadena de blocs i que està programat per al 20 de març, sol coincidir amb cicles alcistes als mesos previs i posteriors a la seva compleció. Tot i això, alguns experts són una mica cauts amb el potencial impuls que pot suposar el hàlving, ja que creuen que està parcialment descomptat i que el guany percentual s'ha anat reduint amb cadascun d'aquests processos.
Per tècnic, els analistes de la criptoborsa Bitfinex han assenyalat que és probable que el bitcoin "continuï consolidant-se dins d'un rang", mentre que Alex Kuptsikevich, analista sènior de mercats d'FxPro, creu que bitcoin ha demostrat ser incapaç de trencar la resistència dels 71.000 dòlars a causa de la reducció de la gana pel risc. "El quart intent de bitcoin de consolidar-se per sobre dels 71.000 dòlars aquesta setmana no va tenir èxit. El Nasdaq100 també va mostrar cert biaix baixista, cosa que indica una actitud cautelosa cap als actius de risc, encara que l'S&P500 va tancar un altre màxim. El bitcoin ha trobat així una forta resistència i els nivells de 69.500 i els 68.5000 dòlars atrauen la nostra atenció”, ha explicat.
Per part seva, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, ha assenyalat que, si perdés els 68.000 dòlars, com està succeint en aquests moments, la criptomoneda reina podria caure fins als 61.000 punts.