ep archivo   representacion de bitcoin
2GETHER - Archivo

El mercat de les criptomonedes es tenyeix de vermell aquest dimarts. El bitcoin (BTC) retrocedeix al voltant d'un 0,7% a aquesta hora del matí i posa en joc els 68.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) perd al voltant d'un 8% i se situa al voltant dels 3.860 dòlars.

  • 61.574,70$
  • 1,08%

Les caigudes també són moderades en les altcoins. Tokens com Binance coin (BNB), XRP, dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o shiba inu (SHIB) cedeixen entre un 0,4% i un 1%. Amb tot, altres criptomonedes alternatives estan aconseguint pujar: toncoin (TON) remunta prop d'un 1%, mentre que chainlink (LINK) es desmarca de la resta de grans criptomonedes i es dispara un 6%.

Aquestes reculades es produeixen després de conèixer que la difunta borsa de bitcoins Mt. Gox va transferir uns 140.000 BTC, valorats en uns 9.000 milions de dòlars, a una direcció desconeguda com a part dels plans de reemborsament als creditors de la companyia. L'activitat de la cartera mostra que els moviments es van fer en 13 transaccions, els primers moviments d'actius Mt. Gox en més de cinc anys.

La que al seu dia la borsa de bitcoins més gran del món va tancar el 2014 després de revelar-se que havia perdut centenars de milers de bitcoins en un hackeig. Els creditors han esperat des d'aleshores el reemborsament de les seves participacions, un esdeveniment que es considera que afegirà una gran pressió venedora als mercats de BTC en particular i als de criptomonedes en general. Cal recordar que la companyia va endarrerir un any el termini per pagar els creditors fins al 31 d'octubre del 2024.

D'altra banda, el mercat no està tenint en compte gaire l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) d'ETH al comptat als Estats Units. Tot i això, els analistes destaquen que el vistiplau denota un clar canvi de postura de reguladors com la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) cap al mercat de criptoactius, cosa que a la llarga podria beneficiar les criptomonedes.

"Aquest desenvolupament ha sorprès molts, ja que no s'esperava aconseguir-ho tan aviat. Aquesta notícia reflecteix un canvi en la percepció regulatòria cap als actius digitals, subratllant l'evolució del mercat i la creixent acceptació dels actius digitals a l'àmbit financer tradicional", explica Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro.

Aquest estrateg recorda que hi ha diversos "detalls" que falten per conèixer, com les tarifes associades, els símbols de cotització específics i el cronograma exacte per a la seva entrada al mercat. "No obstant, l'important és que l'ETH no és un security i això facilita la seva inclusió en fons d'inversió i altres. A més, l'hostilitat política cap a la indústria cripto als Estats Units està disminuint, cosa que podria obrir noves oportunitats per al sector", sentència.

Aquesta aprovació, afegeix Molina, no només té implicacions locals, sinó també "globals", ja que envia "un fort missatge" a altres jurisdiccions sobre "la serietat i la permanència del mercat de criptoactius".

Per tècnic, el bitcoin segueix atrapat dins del "gran canal" marcat pels 60.000 dòlars i els 72.000 dòlars i a l'espera de "nous catalitzadors" que aconsegueixin moure els preus cap a un costat o l'altre. "L'ETF d'ETH va ajudar a intentar un nou atac als 72.000 dòlars per acabar en fracàs i tornada a nivells de suport dels 66.200. Ara mateix, toca superar els 68.200 i els 71.000. Com a suports vam deixar els 66.200 abans d'anar a buscar els 63.800. Per sota tenim els 60.000 dòlars i només si es perden els 57.000 pensarem en una correcció més gran”, conclou Molina.

contador