ep archivo   bitcoin 20231024190403
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes es moderen després d'un estel·lar començament de setmana. El bitcoin (BTC) se situa al voltant dels 41.500 dòlars, després d'escalar fins als 42.300, mentre que l'ethereum (ETH) se situa just per sota dels 2.200 dòlars després d'acostar-se als 2.300 aquest dilluns.

Els últims moviments ratifiquen la creença que el mercat compra completament l'aprovació el gener dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat. Aquesta tesi ha anat movent el mercat des del seu anunci i els últims dies s'han intensificat els rumors al voltant de l'aprovació després de reunions de BlackRock i Grayscale amb la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès).

"El tancament oficial del període de comentaris està fixat per al 4 de gener, cosa que deixa una finestra entre el 5 i el 10 de gener de 2024 per a l'aprovació o el rebuig. Atès que els ETF no es poden aprovar durant el període de comentaris, i que la data límit per a la presentació de 21Shares (BlackRock) és el 10 de gener, aquesta finestra de sis dies determinarà si els ETF al comptat seran aprovats per a la seva negociació als EUA", explica Matteo Greco, analista de recerca de Fineqia.

Segons aquest expert, atès l'actual impuls del mercat, és "plausible" una reculada dels preus el desembre "per reduir l'interès obert i el palanquejament" abans de "construir una tendència alcista a mesura que s'acosti la data límit de la decisió de la SEC". "S'espera que una aprovació porti amb si una afluència de capital a curt termini per part dels inversors financers tradicionals, alimentant la tendència alcista, mentre que un rebuig podria desencadenar una acció de preus negativa a curt termini a causa de les elevades expectatives d'aprovació per part dels participants al mercat”, apunta.

Tot i això, la posició majoritària és la d'una aprovació i un fort repunt dels preus. Veus autoritzades com Michael Novogratz, CEO de Galaxy Digital, veuen la criptomoneda reina de tornada als seus màxims històrics, mentre que el banc britànic Standard Chartered apunta a uns mai vistos 100.000 dòlars.

Tot i això, no només d'ETF viu el bitcoin. Nombrosos experts recorden que hi ha molts catalitzadors a l'horitzó, com el halving o reducció a la meitat programat per a l'abril del 2024, però potser cap de tan important com la prevista retallada de tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed). Segons dades de l'eina FedWatch de CME Group, el consens dona per fet que el banc central farà una pausa en la reunió del proper 13 de desembre i atorguen un 51% de probabilitat que executi la primera baixada de tipus el proper mes de març.

Cal recordar que la setmana passada, el president Jerome Powell va advertir que era "prematur" parlar de retallades de les taxes oficials, ja que la Fed encara no tenia la seguretat que la inflació estigués tornant a l'objectiu del 2%. Tot i això, el mercat no va comprar el que van entendre com un farol de Powell i va interpretar les declaracions del president de la Fed com un senyal que el banc central nord-americà no tornaria a trepitjar l'accelerador, encara que subratllés el contrari en la seva intervenció.

Des d'un punt de vista tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, opina que els 41.500 dòlars són “el sostre de curt termini on hauria de frenar i consolidar nivells” el bitcoin. "Perdre la zona dels 38.000 obriria el camí a una caiguda més profunda amb la següent zona de control als 35.000. Aquest és el rang que es podria donar en un entorn de correcció generalitzat. De moment, segueixen entrant fluxos ('stablecoins'), segueix l'augment del nombre de wallets i l'inversor institucional i corporatiu està esperant l'aprovació dels ETF", afegeix.

A la resta del mercat es repeteix el patró, amb les altcoins moderant de forma més destacada les seves últimes pujades. XRP i solana (SOL), per exemple, cedeixen entre un 4% i un 6% en les darreres hores, respectivament.

contador