photo d illustration d archives de jetons representant les reseaux de crypto monnaies bitcoin ethereum dogecoin et ripple

Les criptomonedes es tenyeixen de vermell. El bitcoin (BTC) cau per sota dels 52.000 dòlars i se situa als 51.700 dòlars després de perdre un 1% a la darrera jornada. Per part seva, l'ethereum (ETH) cotitza pla a les últimes 24 hores i intenta mantenir-se als 2.900 dòlars.

A la resta del mercat, les altcoins no ho fan gaire millor. Destaquen les caigudes entre el 2% i el 3% en avalanche (AVAX) i chainlink (LINK) i els retrocessos moderats en cardano (ADA) i solana (SOL). Per contra, tron (TRX) i dogecoin (DOGE) avancen amb moderació.

Tot i aquesta moderació, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat segueixen dominant la narrativa a l'esfera dels criptoactius. Aquests productes d'inversió no només han capgirat el sentiment del mercat, sinó que han disparat l'interès institucional als actius digitals. De fet, CoinShares estima que 2.400 milions dels 2.450 milions de dòlars que van entrar en productes d'inversió a la darrera setmana van ser en fons de bitcoin.

"Els guanys del bitcoin es van produir amb entrades netes positives de més de 2.000 milions de dòlars durant la setmana passada, mentre que les sortides de GBTC (Grayscale Bitcoin Trust) continuen disminuint lleugerament fins a assolir els 624 milions de dòlars durant el mateix període. Mentrestant que l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) va representar la major part d'aquests fluxos nets, amb 1.600 milions de dòlars en fluxos nets positius, ha registrat fluxos nets de 5.200 milions de dòlars des del llançament, segons els analistes de Bloomberg", destaca Samer Hasn, analista de mercats d'XS.com.

Així mateix, els analistes assenyalen que, després del bitcoin, l'ethereum podria ser el proper "ullet dret" del capital institucional si finalment s'aproven els ETF de la major altcoin del mercat. I és que els experts opinen que hi ha moltes opcions que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) repeteixi la jugada i autoritzi aquests productes d'inversió als Estats Units. Concretament, Bernstein opina que hi ha un 50% de probabilitat que s'aprovin abans que s'acabi el maig, percentatge que puja fins gairebé el 100% en una finestra de 12 mesos. Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, creu que el regulador n'aprovarà diversos alhora per evitar donar avantatge competitiu a cap emissor.

Els fons d'ethereum apareixen a l'horitzó com un possible catalitzador per a l'espai de les criptos, així com per al bitcoin en particular, per al qual alguns mantenen les previsions que aquest any arribi a les 6 xifres. Bona part d'aquest pronòstic es basa en el cicle alcista que es donarà als mesos anteriors i posteriors al halving d'abril, un procés pel qual es reduiran a la meitat les recompenses de la xarxa Bitcoin.

Aquest procés serà la quarta reducció a la meitat de les recompenses de la xarxa Bitcoin després de les de 2012, 2016 i 2020. Aquest halving augmentarà l'escassetat de BTC en reduir la recompensa per bloc dels miners a 3,125, reduint a la meitat creixement de l'oferta. Està previst per a mitjan abril, amb una oferta total de 21 milions i un 93% ja en circulació.

"El bitcoin puja una mitjana del 32% en 60 dies abans de la reducció a la meitat. Com més ens acostem a la reducció a la meitat del bitcoin, més gran serà la probabilitat que el bitcoin pugi, com demostren les dades dels tres últims cicles. Aquesta vegada no serà diferent, ja que la comunitat de criptomonedes té la percepció que la reducció a la meitat és alcista. Aquesta percepció està arribant sens dubte a la comunitat TradeFi, que està comprant agressivament aquests ETFs de BTC abans de la reducció a la meitat”, explica Markus Thielen, director de recerca de 10x Research i Matrixport.

contador